Kunstendag voor kinderen boordevol activiteiten nu zondag in Lint

LINT – Zondag 18 november is Kunstendag voor Kinderen in Lint. In feite is de naam niet helemaal correct gekozen want de zeven evenementen die staan geprogrammeerd zijn bedoeld voor heel de familie. Het wordt een dag vol voorstellingen, workshops, installaties, voordrachten en veel meer.

De jaarlijkse kinderhoogdag is aan zijn zesde editie toe. Op, rond, over en in OC De Witte Merel kan je proeven van alle mogelijke kunstvormen op kinder- en familiemaat. Zo is er onder meer een doolhofkasteel en een kastkasteel. Het gaat om een speeltuig vol verbeelding voor klein en groot. Volledig opgetrokken uit reststukken schuiven de twaalf wanden in elkaar tot een heus kasteel. Tot groot jolijt van de omstaande ouders, die door de geringe hoogte voortdurend overzicht houden, zal het kind in het begin moeten zoeken waar doorgangen zijn. Tekenaar Steven De Rie maakt karikatuurtekeningen van kinderen van drie tot twaalf jaar. Cinema Olympia brengt alternatieve kortfilms en de leerlingen van de Academie voor Muziek en Woord Lier, afdeling Lint, treden op. Deze attracties zijn doorlopend van 13 tot 18 uur toegankelijk. Drie andere manifestaties bekijken we even van korter bij.

Laika maakt ‘theater der zinnen’: voorstellingen voor kinderen, jongeren en volwassenen die hun kinderlijk gevoel voor verwondering nog niet zijn verloren. Of het nu gaat om gevoelens en ideeën, of om smaken, geuren en kleuren: de wereld is één groot oord van ontdekking. De voorstelling duurt 45 minuten en na afloop kan men soep eten.

Een mevrouw besluit soep te maken met ingrediënten die haar stuk voor stuk doen terugdenken aan haar kinderjaren in een ander land. Een land in oorlog dat ze een tijd geleden ontvluchtte. Terwijl ze de soep bereidt, komen met de groenten en de geuren, de herinneringen terug: verhalen over haar familie, over de oorlog en over het varkentje Sonja waaraan ze zeer gehecht was… Aardappelsoep is een eigentijdse voorstelling over oorlog en verlies, over honger en over de weldaad van lekkere soep. De voorstellingen zijn geschikt voor iedereen vanaf zeven jaar en staan geprogrammeerd om 13u30 en 16u30.

DE MAAN maakt visueel theater voor een jong publiek. Het is een open huis met een diepgewortelde oorsprong in het figurentheater. Die categorie wordt echter meer en meer opgerekt tot bredere visuele performance. Ze brengen een korte voorstelling van een kwartiertje over een eenzame man die is gedoemd tot zijn dagelijkse routine. Maar vandaag is anders. Zijn oude huis begint langzaam te communiceren met hem. De man ontdekt dat hij niet alleen is. Men richt zich op een publiek vanaf vijf jaar. Er zijn voorstellingen om 13, 14, 15, 16 en 17 uur.

Kamishibai is een vorm van straattheater uit de Japanse vertelcultuur (Kami = papier, shibai = theater). De verteller brengt gedurende een halfuur een verhaal aan de hand van prenten die hij in een houten theaterkastje toont. Speciaal voor de Kunstendag voor Kinderen haalt UiT in Lint de mega-reuze-giga-versie van de Kamishibai naar de gemeente. Stefan Boonen en Jan Van Lierde presenteren live hun nieuwste prentenboek op reuzenformaat in de Kamishibai om 14u25, 15u25 en 17u30. Voor al deze evenementen hoeft men zich niet in te schrijven. (EM)