Laat je zondag registreren als orgaandonor in Aartselaar, Edegem of Mortsel

MORTSEL – Gisteren dinsdag ging er een nieuw VTM-programma van start: ‘Make Belgium Great Again.’ Tijdens de eerste aflevering wilden de makers onder meer orgaandonatie in de kijker zetten én de stap om je te registreren als donor vergemakkelijken. Op het einde van de uitzending volgde een oproep om je te registreren als orgaandonor. Dankzij de steun van 240 steden en gemeenten kan dit uitzonderlijk ook nu zondag 23 september. In de Zuidrand springen Aartselaar, Edegem en Mortsel op de kar. Bekijk op de diverse websites wat kan en wat de openingsuren zijn.

Met Make Belgium Great Again’ wil VTM orgaandonatie extra in de kijker zetten, omdat blijkt dat elke keer het in de pers komt – er extra registraties bijkomen. En die kunnen écht mensenlevens redden.  Want op dit moment wachten er nog 1 212 personen op een orgaan, en sterven er elk jaar 100 mensen terwijl ze op de wachtlijst staan. Minister Maggie De Block (Open VLD): ‘Ons land scoort internationaal erg goed op het vlak van orgaandonatie, en dat is iets waar we fier op mogen zijn. Als donor kan je tot acht mensen een nieuwe toekomst schenken. Het is dan ook positief dat het aantal orgaandonoren in ons land jaar na jaar toeneemt. Dit is mede een gevolg van onze vooruitstrevende wetgeving en van de verschillende sensibiliseringsacties.’

Dankzij de opting-outwetgeving in ons land is iedereen potentieel orgaandonor na overlijden, behalve wie zich daar expliciet tegen heeft verzet bij leven. In de praktijk nemen artsen evenwel nooit zomaar een orgaan weg bij een overledene. Als die laatste zijn of haar wil nergens heeft laten registreren, contacteert de dokter de naasten, maar zij zijn lang niet altijd op de hoogte van de wens van de overledene.

Registreren als positieve donor duurt maximaal vijf minuten. Op vertoon van identiteitskaart en handtekenen onder het officiële document is de klus meteen geklaard. De ambtenaar voert alle gegevens in in het rijksregister en vanaf dan ben je officieel positief geregistreerd als orgaandonor.

Het gaat mogelijk zijn om thuis te registreren in het voorjaar van 2019. Minister De Block werkt aan de digitalisering van die registratie (bijvoorbeeld van thuis uit of via de huisarts) als orgaandonor (of als niet-donor) na je dood. Dat zou tegen eind mei volgend jaar mogelijk moeten worden. Op kortere termijn bekijkt de overheid hoe ze in steden en gemeenten die voorop lopen in het digitaliseren van hun diensten aan de burger (bijvoorbeeld Kortrijk) ook deze registratie kunnen vergemakkelijken.

In het tweemaandelijks stadsmagazine M, editie mei/juni, liet de stad Mortsel Koen Ryssaert aan het woord, een inwoner die al een hele tijd wacht op een nieuw hart. Ook vandaag heeft hij nog geen donor gevonden. “We zijn met ongeveer 120 mensen lotgenoten, alleen al in België. Wist je dat maar 2,2 % van alle inwoners van dit land zijn geregistreerd als orgaandonor? In theorie is iedereen donor, maar als je niet officieel geregistreerd bent, hebben dokters twee handtekeningen nodig van familie die toelating geven om de organen af te staan. En dat onder tijdsdruk én op een emotioneel erg zwaar moment.’  Bewoners van Mortsel die zich willen laten registeren als donor moeten sowieso geen afspraak maken, wat drempelverlagend werkt. (EM)

 

%d bloggers liken dit: