Leerling uit Wilrijk krijgt ambassadeur uit Edegem op bezoek bij PIVA

ANTWERPEN – Vandaag en morgen ontvangt provinciale school PIVA 30 bakkers die er 60 jaar geleden afstudeerden. Deze ochtend bakten de oud-studenten sandwiches samen met jonge bakkers in spe. Morgen wandelen ze door de bakkerijafdeling en genieten ze samen met hun partners van een lunch in het restaurant van PIVA. De oud-leerlingen zien elkaar nog vaak. Zo maakten ze in 1982 een Taart van de Vriendschap waar 7 420 mensen van hebben gesmuld en staken ze in 2005 vele handjes toe bij een werkbezoek van bakkers uit Mali. Eén van hen is Raymond Augusteyns (75) uit Edegem. Hij ging vandaag aan de slag met zijn dorpsgenoot Nathan en Amy uit Wilrijk (alle drie op de foto).

Voor de bakkers die afstudeerden in 1960 eindigde het schooljaar op 28 juni met een proclamatie in zaal Elckerlyc. Raymond: ‘Wij zegden toen: ‘Laat ons volgend jaar op dezelfde dag afspreken aan de boerentoren.’ En zo geschiedde. We waren met tien. Sindsdien zien we elkaar verscheidene keren per jaar. We maken uitstappen, gaan samen op reis,… En uiteraard halen we herinneringen op. Wat daarbij opvalt is dat 95 procent effectief bakker is geworden.’

Uiteraard zijn de verschillen tussen 1960 en nu groot. Buiten de locatie en de infrastructuur vallen twee dingen op: de leerlingen van toen kregen een nummer toegewezen, nu lopen ze met een naamkaartje rond. En: de klas van 58 jaar geleden bestond uitsluitend uit mannen, terwijl nu één op de drie leerlingen een meisje is.

Raymond Augusteyns is al lang niet meer aan het werk. ‘Ik ging eerst naar de gemeenteschool in Ranst, vervolgens naar het atheneum in Lier en uiteindelijk naar de patissierschool. Mijn grootmoeder bakte heel lekkere vlaaien. Dankzij haar had ik letterlijk de smaak te pakken. Nadat ik afstudeerde ben ik op verschillende plaatsen gaan werken. Stelen met de ogen noemen ze dat. Net voor mijn legerdienst liep ik stage in de Marktgravelei. Ik ben al getrouwd toen ik 21 was. Eén jaar later was ik zelfstandige en opende ik een zaak aan de Gitschottellei in Berchem. Ik heb dat altijd met heel veel passie gedaan, noem het gerust een naïef enthousiasme. Toen ik 45 was ik heb de zaak overgelaten en sinds zeven jaar bestaat ze niet meer. Zelf ben ik sindsdien van het leven aan het genieten. Ik ben een echte doe-het-zelver. Alleen van elektriciteit heb ik geen kaas gegeten. Ik heb gekozen voor de vrijheid en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad.’

Terwijl Raymond en zijn voormalige klasgenoten de pers te woord staan zijn de leerlingen druk in de weer. Nathan: ‘Mijn moeder en ik reden hier vaak met de auto voorbij en ik zei altijd: daar wil ik gaan studeren. Voordien ging ik naar Regina Pacis in Hove en de Merode in Berchem. Ik wil zeker ooit een eigen zaak opstarten maar uiteraard moet ik eerst ervaring opdoen.’ Amy heeft andere plannen. ‘Ik zal wel gaan werken voor een baas. Ik ben, nadat ik aan Pius X heb gestudeerd, in contact gekomen met PIVA dankzij mijn peter. Die heeft hier slagerij gedaan.’

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA): ‘Met diverse horecarichtingen heeft PIVA de voorbije decennia een sterke expertise opgebouwd die ruim wordt erkend. Ervaren en betrokken vakleerkrachten leren hier hun leerlingen in praktijkgerichte opleidingen de kneepjes van het vak. Deze ontmoeting is een unieke en leerzame ervaring voor onze bakkers in spe.’ (EM)