Leerlingen De Link Edegem stemmen over geluidsbeperking op evenementen

EDEGEM – Van vrijdag 7 tot en met vrijdag 14 juni, buigen leerlingen uit de derde graad van het lager onderwijs zich als jonge Europese ministers in het Provinciaal Veiligheidsinstituut (PVI) aan de Boomgaardstraat in Antwerpen over de vraag of de Europese Unie voor alle lidstaten een geluidsbeperking moet opleggen voor evenementen. Ze ontdekken ook het Veiligheidsinstituut en gaan aan de slag met de doekoffer ‘Amai mijn (h)oren’. Op donderdag 13 juni gaan leerlingen van het vijfde leerjaar van De Link in de Patronaatstraat in Edegem naar het PVI. Ook scholen uit Borgerhout, Antwerpen, Wommelgem en Deurne nemen deel.

Tijdens een interactieve sessie worden de kinderen twee uur lang ondergedompeld in de geschiedenis en de werking van de Europese Unie. Tijdens een rollenspel kruipt elke leerling in de huid van de minister van Volksgezondheid van één van de 28 lidstaten. De ‘minister’ stemt dan namens zijn of haar land over een wetsvoorstel dat een maximaal geluidsniveau wil opleggen aan feesten of evenementen in alle EU-landen. Momenteel is het in België zo dat organisatoren verplicht zijn van gratis oordopjes uit te delen en het gemeten geluidsvolume voortdurend moet worden geregistreerd. Vervolgens mogen de jongeren als Europarlementariërs een begroting opmaken. Hierbij verdelen ze 100 miljard euro over de domeinen landbouw, wegen, milieu, jongeren en vluchtelingen. Als ze de quiz aan het einde van de sessie tot een goed einde brengen, ontvangen ze de titel ‘Europa-expert’.

Wat als je oren niet meer horen wat ze moeten horen? Wanneer verandert geluid in lawaai? Wat doet een mp3-speler met je oren? De doekoffer ‘Amai mijn (h)oren’ maakt de leerlingen op een speelse en interactieve manier bewust van lawaai en de impact ervan op hun (h)oren. Zo proberen ze in de luisteroefening ‘Geluidencocktail’ een zin te verstaan met verschillende niveaus van achtergrondgeluid en ontdekken ze via testpop Daisy Bell of ze hun eigen MP3-speler te luid zetten. Van oordopjes tot mp3-spelers, van discotheek tot betonmolen: in de didactische ruimte kunnen de leerlingen het allemaal horen en voelen.

Europa Direct reist de hele provincie rond met dit educatief aanbod voor de derde graad van het basisonderwijs. Telkens volgen de leerlingen het ene dagdeel een Europasessie en het andere dagdeel het educatief programma van een provinciale partner. Het PVI is de laatste locatie van de Europaweken voor dit schooljaar. Scholen kunnen nu al inschrijven voor het schooljaar 2019-2020. Dat doe je best goed op tijd, want de formule is een groot succes. Gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V): ‘Dit schooljaar namen meer dan 2 850 leerlingen deel aan de Europaweken. Het interactieve format slaat duidelijk aan en speelt in op de behoefte van leerkrachten om hun leerlingen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met de Europese Unie. Volgend jaar wordt het aanbod uitgebreid met een nieuwe Europaweek in De Averegten in Heist-op-den-Berg om in te spelen op de toenemende vraag.’

Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 van die Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU. (EM/Foto Provincie Antwerpen)

%d bloggers liken dit: