Lerarenalarm in de scholengemeenschap Kontich-Hove

REGIO – Wanneer een leerkracht in onze regio uitvalt door ziekte of bevallingsverlof wordt het steeds moeilijker om een vervanger voor hem of haar te vinden.

“Op zich niet meteen echt een probleem. Maar het zou wel een probleem kunnen worden als deze mensen enkel vervangen worden door iemand die studie geeft. Zo krijgen deze leerlingen niet de volledige leerstof die ze op een jaar moeten kennen en moeten tegen het einde van het schooljaar ook meer en meer examen aangepast worden,” zeggen ze in het Katholiek Onderwijs in de gemeenten Kontich en Hove.

En ook uit de andere gemeenten in de Zuidrand dezelfde signalen. “Overvolle studiezalen, collega’s die overuren moeten draaien en examens die worden aangepast. Het tekort aan leerkrachten neemt alarmerende proporties aan in de scholengemeenschap Kontich-Hove. Want leraars die nu al vele uren draaien ook andere klassen van collega’s die ziek zijn laten overnemen is niet meteen een optie. Want deze mensen nog meer uren geven kan dan weer lijden naar depressies, Burn-Outs en dus ziektedagen. De hoofdkoepel van het katholiek onderwijs bevestigt deze trend. Maar het probleem uit zich niet meteen bij de aanwervingen in het begin van het jaar, maar wel tijdens het schooljaar omdat  er dan amper reserve bestaat om uit te putten.”

“Als de huidige evoluties zich doorzetten, stevenen we af op een groot probleem,” zeggen ze bij het Katholiek onderwijs. Dus werk aan de winkel voor onderwijsminister Hilde Crevits