Lichtenregeling A12 Aartselaar wordt vanaf maandag opnieuw aangepast

AARTSELAAR – Vanaf aanstaande maandag 19 augustus zal een nieuwe, tijdelijke, lichtenregeling in voege treden op enkele kruispunten van de A12 en de Boomsesteenweg (N177) in Aartselaar. De aangepaste lichtenregeling wordt ingesteld om de hinder tijdens de werken van Aquafin te milderen. In de tijdelijke regeling zullen de tegenoverliggende zijstraten opnieuw tegelijk groen krijgen. Op die manier krijgt het verkeer in de zijstraten terug langer groen en moet het minder lang wachten om door te mogen.

Vorige maand kwamen de burgemeesters van de gemeenten langs de A12, VOKA en het Agentschap Wegen en Verkeer samen omdat de ingrepen voor vlotter en veiliger verkeer, vooral ter hoogte van Aartselaar, niet hielpen. De verschillende verkeersstromen op elke kruispunt kregen afzonderlijk groen maar dat was geen oplossing De nieuwe regeling moet de vele bedrijven in de buurt van de A12 ten goede komen. Nu staan vrachtwagens er vaak lang aan te schuiven, wat niet alleen tijd maar ook geld kost.

Dirk Bulteel van VOKA verklaarde aan Radio 2: ‘We vragen ook aan iedereen wat discipline. Een vlotte doorstroming is van essentieel belang. Als je ziet dat je niet door kan op het kruispunt, blijf dan wachten voor je het kruispunt oprijdt.’

Maandag wordt de nieuwe, tijdelijke, lichtenregeling van kracht op de kruispunten met Bist/Langlaarsteenweg, Vluchtenburgstraat/Leugstraat en Helststraat/Guido Gezellestraat. Op het kruispunt van de Cleydaellaan/Kontichsesteenweg gebeurt de aanpassing van de lichten op 31 augustus omdat Aquafin momenteel nog werkt op dit kruispunt. Op het kruispunt met de Atomiumlaan en de Terbekehofdreef wordt de aangepaste regeling niet ingevoerd omdat hier al een tijdelijke lichtenregeling in werking is naar aanleiding van de her-aanleg van de Terbekehofdreef.

Het nadeel is nu opnieuw dat afslaand verkeer elkaar kruist en dat automobilisten op het kruispunt goed zullen moeten opletten voor tegenliggers en overstekende fietsers en voetgangers. Om weggebruikers te waarschuwen zullen er borden worden voorzien aan de verkeerslichten die hen wijzen op de gewijzigde situatie. Ter hoogte van de fiets- en voetgangersoversteken worden waarschuwingslichten geplaatst voor automobilisten.

Tijdens de ingebruikname van de tijdelijke lichtenregelingen wordt per kruispunt de middenberm van de A12 even dichtgezet. De werken starten na de ochtendspits en zullen per kruispunt ongeveer een uur duren. Vanuit de zijstraten is er dan geen kruisend verkeer mogelijk en moet het verkeer verplicht rechtsaf draaien. Fietsers en voetgangers kunnen de A12 ook niet oversteken en moeten via een naburig kruispunt de A12/N177 kruisen. Recht-doorgaand verkeer op de A12 en de Boomsesteenweg blijft steeds mogelijk. (EM / Afbeelding Wegen en Verkeer)

%d bloggers liken dit: