Lint brengt in november niet alleen klassieke hulde maar ook film en muziek

LINT-  Naar aanleiding van de herdenking van het einde van Wereldoorlog I in 1918 en ter gelegenheid van Allerheiligen, de herdenking van wapenstilstand en het Feest van de Dynastie, programmeerden het gemeentebestuur van Lint en de Koninklijke Nationale Strijderbond een reeks activiteiten.

Op donderdag 1 november is er een rouwstoet met dodenhulde, die vertrekt aan de ingang van het gemeentepark aan de Koning Albertstraat om 10u15. Daarna worden de gesneuvelden van beide wereldoorlogen geëerd aan het Heldenmonument aan het Oudstrijdersplein en is er een gebedswake op het kerkhof aan de Bouwenstaat voor alle Lintse overledenen.

Van donderdag 8 tot en met 11 november zijn er dagelijks activiteiten. Op donderdag vertoont men om 20 uur in OC De Witte Merel Au revoir La Haut, een film uit 2017 waarvan het verhaal begint in november 1919. Twee overlevenden van de oorlog, een briljante tekenaar en een bescheiden boekhouder, besluiten een zwendel rond oorlogsmonumenten op te zetten. In het Frankrijk van de roerige jaren ’20, zal de onderneming spectaculair maar ook gevaarlijk worden. Toegangsprijs: vier euro.

’s Anderendaags is er op dezelfde locatie en eveneens om 20 uur Caesar’s Nose: Music in times of turmoil. Muziek in tijden van beroering. Caesar’s Nose brengt een muzikaal programma over de muziek uit de tijd van WO I. Niet nog maar eens muziek over de oorlog en haar gruwelen, maar de muziek die het voor een stuk mogelijk maakte om de hel mentaal te overleven. Ook muzikaal was WO I de werkelijke start van de twintigste eeuw. De lokale traditionele muziek evolueerde naar chanson, musichall en variété. De laatste nieuwe melodieën uit Parijs en Londen werden universeel verspreid. In Amerika gistte de populaire muziek in een nieuwe vorm wiens naam men hier nog niet kende: de jazz, die met de oorlog naar Europa zou overkomen. Vele nummers zullen herkenbaar zijn onder meer  ‘Are you lonesome tonight’ (geschreven door Roy Turk en Lou Handman in 1926). In ‘Music in times of turmoil’ wordt het thema van de oorlog zijdelings en subtiel aangeraakt. Mieke Laureys (KNS, Raamtheater, Abattoir Fermé, Leporello), Gisela Cammaert, Filip Verneert (Ilse Duyckgroep en the Smoky Midnight Gang), Hans Quaghebeur (Kadril, Lais, Eva De Roovere) en Jean Van Lint (The Great American Songbook, Chet, The Soul Jazzkings) verzorgen een aangenaam muzikaal programma. Voor deze voorstelling betaalt men tot twaalf euro.

Op zaterdag 10 november is er een slotevocatie in de parochiekerk, een unieke samenwerking tussen de Lintse verenigingen Al Dente, Amabile, A point, Carmina Tilia, Cantemus, De Notelaer, Muziekvereniging Sint-Cecilia en het Koninklijk Lintse Harmonieorkest. Een klank- en lichtspektakel ter herdenking van het einde van WO I. Deze eenmalige, unieke en grote muzikantengroep brengt liederen over verdriet en angst maar ook over vreugde en vrede. Ze worden afgewisseld met teksten en gedichten. Op zondag 11 november wordt wapenstilstand herdacht. Er is een mis om 9u30 voor de oorlogsslachtoffers van beide Wereldoorlogen en overleden oud-strijders.

Tenslotte volgt er op zondag 18 november het Feest van de Dynastie. Na de eucharistieviering van 9u30 volgt het Te Deum. (EM)

 

%d bloggers liken dit: