Lintse sportfiguur Klaas Van Mechelen is wereldkampioen ropeskippen

LINT – Klaas Van Mechelen is in Lint uitgeroepen tot sportfiguur van de gemeente. Een meer dan terechte bekroning want de twintigjarige inwoner werd in augustus wereldkampioen ropeskippen. De kampioenenviering viel samen met de officiële opening van de nieuwe sporthal.

Normaal is december de prijzenmaand in de sportwereld. In Lint denkt men daar anders over. Schepen Alice Bruno (N-VA): ‘September is door Vlaanderen uitgeroepen tot maand van de sportclub. Daarom dat we onze huldiging al jaren op dit tijdstip houden. Uiteraard was dit ook een unieke gelegenheid om de vele medewerkers van onze topclubs even in de kijker te plaatsen en op een informele manier te laten kennismaken met de sporthal.’

Wanneer je als kleine gemeente een wereldkampioen hebt, moet je uiteraard niet ver zoeken om een laureaat aan te duiden. Klaas heeft nog steeds een band met ‘zijn’ gemeente waar hij met ropeskippen begon bij Jump ’n Joy. ‘Nadien ben ik overgestapt naar RSC Rivierenhof maar ik geef in Lint nog altijd vier uur les per week. Dat komt bovenop mijn zes uur training.’ Dat lijkt niet veel maar wie het filmpje bekeek van zijn winnende oefening op het WK in Shanghai kan alleen maar besluiten dat ropeskippen erg belastend is.

We verwachtten ons aan een frisse 35+-er toen werd omgeroepen dat de laureaat wereldkampioen was geworden bij de masters. ‘Ik weet niet hoe het komt maar in het ropeskippen wordt iedereen die de sport individueel beoefent een master genoemd al zijn daar ook wel verschillende categorieën. Ik behaalde de titel in het freestyle bij de 15+. Ik moet de sport combineren met mijn studies. Ik zit in mijn derde jaar bachelor bio-ingenieur aan de Universiteit Antwerpen. Ik ben als zesjarige begonnen met deze sport. Dat kwam omdat mijn twee jaar oudere zus, Lotte, aan ropeskipping deed en me dat wel aansprak. Jump ’n Joy is een club met vooral veel recreanten (150 op een totaal van 200 leden). Bij Rivierenhof is dat net omgekeerd. Vandaar dat ik in 2012 naar daar verhuisde. Wie naar ons op zoek gaat in het park is er echter aan voor de moeite want we trainen in Schoten en niet altijd op dezelfde locatie, wat het er niet makkelijker op maakt.’

Zijn wereldtitel was een verrassing. ‘Het was de eerste maal dat ik aan de individuele competitie deelnam. Dan verwacht je je niet aan een gouden medaille. Het leuke aan deze sport is dat je je altijd kan verbeteren. In de freestyle kan je naar hartenlust improviseren. Zo heb ik er al een vijfvoudige oefening en een salto in opgenomen. Het eerste wat je moet doen is de muziek kiezen. Ik had een klassiek nummer genomen. Vanaf dat moment begin je aan je oefening te werken. Ons land doet het heel goed in het ropeskippen. In onze provincie zijn er ook nog grote clubs in Merksem en Mechelen maar het merendeel situeert zich toch in Oost-Vlaanderen. Ook Duitsland, Denemarken, Zweden en Hongarije doen het goed maar in Nederland en Frankrijk bijvoorbeeld is de sport nog niet doorgebroken. Ondertussen is ze echter wel ontdekt door de Aziatische landen. Voorlopig leggen zij zich vooral toe op de opgelegde oefeningen maar ik hou er rekening mee dat er een dag komt dat ze zich ook gaan concentreren op de freestyle, mijn geliefkoosde onderdeel. Ik weet dus van waar de wind zal komen.’ Lint heeft blijkbaar een vruchtbare bodem voor ropeskippers. Natasja Govaerts effende voor Klaas vier jaar geleden al de weg naar de wereldtop. (EM)

 

%d bloggers liken dit: