Lokaal bestuur Kontich voorziet ‘Corona-noodfonds’ t.b.v. 250.000 EUR

Dat de Coronacrisis niet enkel een gezondheidscrisis maar ook een economische crisis wordt, is genoegzaam bekend.
Handelaars lijden omzetverlies, gezinnen verliezen inkomsten wanneer één van de kostwinners tijdelijk werkloos wordt, werkopdrachten van bedrijven worden geannuleerd,… De uitdagingen voor de overheid zijn immens én bevinden zich op diverse terreinen.

Einde februari keurde het schepencollege de inkohiering van de jaarlijkse milieubelasting voor gezinnen goed. Doordat de verzending van deze belastingsbrieven uitbesteed wordt, vielen deze belastingsbrieven net op het ogenblik dat de federale overheid tot een lockdown besliste, in de Kontichse brievenbussen.

Het Schepencollege moedigt iedereen aan om deze belasting ten bedrage van 45 EUR correct te betalen, maar intussen beslisten we alvast om de gedwongen invordering uit te stellen tot na de zomervakantie. Op die manier geven we gezinnen die het momenteel iets moeilijker hebben minstens 5 maanden extra tijd om te betalen. Eerder besliste het Schepencollege al om de belasting op drijfkracht en bedrijfsruimte voor aanslagjaar 2020 voor onbepaalde tijd op te schorten”, aldus Schepen van Financiën Wim Claes (Open Vld).

De komende maanden zal duidelijk worden welke negatieve impact deze crisis zal hebben op onze gemeentefinanciën. Net omdat de uitdagingen zo divers zijn, willen we ons voorlopig niet laten verleiden tot snelle ‘promo-acties’, maar namen we de beslissing om in onze meerjarenplanning een corona-noodfonds ten bedrage van 250.000 EUR te voorzien. Bedoeling is dat we de komende dagen samen met collega-schepenen Cindy Vanbaeden (N-VA, bevoegd voor welzijn), Marleen Van den Eynde (N-VA, bevoegd voor Lokale Economie) en Luc Abrams (Open Vld, bevoegd voor Senioren en Sport) bekijken hoe we hiermee het best kunnen inspelen op de noden van eenieder”, aldus Schepen Claes.

%d bloggers liken dit: