Maandag starten negen maanden durende werken aan Krijgsbaan in Mortsel

MORTSEL – Maandag 12 augustus starten de herinrichtingswerken op het kruispunt met de Heirbaan (fase 1) in Mortsel. De aannemer vernieuwt eerst de riolering onder het kruispunt. Vervolgens worden de rijweg en de voet- en fietspaden op het kruispunt opnieuw aangelegd. Deze fase duurt twee weken en is in principe klaar op 26 augustus.

Tijdens de volledige duur van de werken geldt er eenrichtingsverkeer op de Krijgsbaan, tussen de Eggestraat en de Heirbaan. Vanaf 12 augustus kan enkel het verkeer richting Borsbeek via de Krijgsbaan de werken voorbijrijden. Verkeer in de richting van Wilrijk volgt tijdens de volledige duur van de werken een omleiding via de E313 en de Antwerpse Ring. In de eerste fase ,die maandag start, is de Heirbaan bovendien volledig afgesloten van de Krijgsbaan.

De Heirbaan is dan enkel bereikbaar via de Liersesteenweg en Drabstraat. Voetgangers en fietsers kunnen de werken op de Krijgsbaan steeds in twee richtingen passeren via een afgeschermde doorgang langs de werkzone of via het fietspad aan de overkant van de straat. Omdat tijdens fase 1 de doorgang via de Heirbaan verhinderd is, past De Lijn de dienstregeling van haar bussen aan.

Het enkelrichtingsverkeer heeft natuurlijk ook gevolgen voor de bereikbaarheid van de woningen en bedrijven langs de Krijgsbaan. Bewoners, bedrijven en hun bezoekers kunnen hun bestemming op de Krijgsbaan enkel bereiken vanuit de kant van Wilrijk en moeten verplicht wegrijden richting Borsbeek.

Om sluipverkeer en verkeersoverlast in de omliggende straten te vermijden wordt een aantal bijkomende maatregelen genomen. De Krijgsbaan tussen de Grotenhof en de Eggestraat wordt volledig afgesloten in de richting van Wilrijk. Zo vermijdt men dat de Fortstraat een sluiproute wordt. Plaatselijk verkeer dat een bestemming heeft op de Krijgsbaan kan wel via de Fortstraat naar zijn/haar woning of één van de bedrijven rijden, maar het is niet mogelijk om verder door te rijden naar Wilrijk.

Tegelijk wordt de rijrichting in de Grotenhof omgedraaid, zodat ook dit geen sluiproute wordt. Bewoners van de Grotenhof rijden vanaf maandag naar hun woning via het Stadsplein en rijden weg naar de Krijgsbaan.

Op 26 augustus start fase 2, waarbij de Krijgsbaan tussen de Heirbaan en de Fortstraat wordt aangepakt. Lokaal verkeer kan dan terug van de Krijgsbaan naar de Heirbaan (en omgekeerd) rijden. Het eenrichtingsverkeer op de Krijgsbaan blijft wel gelden en doorgaand verkeer blijft de omleiding via de E313 en R1 volgen. Tijdens deze tweede fase moet men dwars onder de Krijgsbaan een doorsteek maken voor de riolering

De Krijgsbaan zal dan gedurende één weekend volledig onderbroken zijn. In de oorspronkelijke planning was dit voorzien in het laatste weekend van augustus. Uit adviezen van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dit echter een erg druk verkeersweekend te zijn, waardoor werd beslist om te werken te verschuiven naar het weekend van 20 tot 22 september. (EM / Afbeelding Agentschap Wegen en Verkeer)

%d bloggers liken dit: