Matthias Diependaele ken 478 000 euro toe voor de restauratie van Hangar 23, de hangar waarin de Edegemse bioklas gevestigd is

Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 478.367,11 euro toe voor de restauratie van Hangar 23, de hangar waarin de Edegemse bioklas gevestigd is, in Fort 5. “De restauratie van hangar 23 is een eerste stap in de volledige restauratie en herbestemming van de gebouwen op het domein van Fort 5”, vertelt schepen voor erfgoed Koen Michiels.

“In een aanbouw naast Hangar 23 was de oude bioklas gelegen. De oude bioklas was in zeer slechte staat en werd vanuit erfgoedoogpunt gezien als een storend element. Daarom werd besloten een nieuwe bioklas te bouwen en het oude gebouw af te breken. In 2017 bouwde lokaal bestuur Edegem in het zuidelijk deel van Hangar 23 een nieuwe bioklas, een gebouw in een gebouw. De bioklas werd opgebouwd uit BTC stenen, of Brique de Terre Compressée, stenen gemaakt uit aarde ontgonnen in de streek, een uniek milieuvriendelijk proces. Zo uniek dat het werd geselecteerd in de categorie architectuur op de Biennale van Venetië. Dankzij de subsidie kan nu ook hangar 23 zelf worden gerestaureerd met de nadruk op de gevels en de daken. Vooral de daken zijn in slechte staat en sommige spanten van de unieke dakconstructie worden momenteel gestut. “Aan de zuidzijde waar de oude bioklas is afgebroken wordt de gevel verder geopend zodat er een aangenaam contact met de prachtige omgeving ontstaat”, vertelt Michiels.

Edegem werd al in 1977 eigenaar van Fort 5. Het domein maakt deel uit van de verdedigingsgordel van Antwerpen die door Brialmont in de periode 1859-1864 werd aangelegd. In 1990 werd door Edegem een eerste stap gezet in de restauratie van het binnenfort. In 1996 werd het Fort als geklasseerd monument beschermd. In 2016 legde Edegem met het ‘bosbeheerplan Fort 5 Edegem 2015-2035’ de toegankelijkheid en de beheersmaatregelen van de groen- en natuurelementen vast. De visie over de gebouwen legden we vast in een beheersplan Onroerend Erfgoed dat de gemeenteraad in 2017 goedkeurde. Dankzij dat beheersplan heeft Edegem recht op erfgoedsubsidies.

Foto: © Thomas Noceto

 

%d bloggers liken dit: