Mik Renders stopt als gemeenteraadslid, Joost Derkinderen volgt hem op

BOECHOUT – Mik Renders stopt als gemeenteraadslid voor Groen-Gangmaker in Boechout Van 2012 tot en met 2018 was hij schepen. Joost Derkinderen neemt vanaf de volgende gemeenteraad, nu maandag, zijn plaats in.

‘Ik ben zes jaar schepen geweest. Zes intensieve jaren. Zes jaar van volledige toewijding. En ik was mentaal en fysiek helemaal klaar om weer al mijn energie in dat schepenambt te steken. En dan valt dat weg. Ineens knapte er iets. Ik was leeg. Ik ben zelf ook geschrokken hoe ik hierop reageerde. Maar dat was wel een ondubbelzinnig te interpreteren signaal: ik moet er tussenuit en afstand nemen. Kom ik terug? Ik acht het momenteel weinig waarschijnlijk.’

Mik Renders zag zijn schepenzetel ingevuld door Kriss Swaegers, die bij de verkiezingen meer voorkeurstemmen behaalde. Zijn beslissing om te stoppen had hij toen al genomen, zegt hij nu. ‘Op vraag van onze ploeg ben ik nog een halfjaar gemeenteraadslid gebleven om de overgang voor Kris en Joost niet te bruusk te laten verlopen. Zij kunnen altijd op mijn ondersteuning rekenen. Groen-Gangmaker is niet uit mijn hart verdwenen. Ik keer de partij niet de rug toe, laat staan dat ik me achter de vlag van een andere partij ga scharen.’

Waar hij het meest fier op is? ‘De aanleg van de Alexander Franckstraat heb ik persoonlijk opgevolgd. En ook bij die van het Sint-Bavoplein en Jef Van Hoofplein die morgen worden ingehuldigd, heb ik een rol als voortrekker gespeeld. Dat is natuurlijk niet alleen mijn werk. Groen-Gangmaker heeft hier jarenlang voor geijverd. Vergeet niet: twee jaar geleden was er nog protest om de parkeerplaatsen die verdwenen en nu lijkt het alsof de groene zone aan de achterkant van het Jef Van Hoofplein er altijd al gelegen heeft. Mensen houden vast aan de huidige situatie, maar er heeft zich snel een nieuwe huidige situatie gevormd. Op de verkiezingsavond fietste ik van het Jef Van Hoofplein via de Alexander Franckstraat naar huis. Toen besefte ik toch wat te hebben verwezenlijkt .’

‘Ik kreeg positieve reacties op mijn beslissing, ook vanuit andere partijen. Ik mag denken dat mijn wijze van politiek bedrijven hiermee te maken heeft. Een voorbeeld. Zelf ben ik geen vurig pleitbezorger van hondenweiden. Omdat we voelden dat hier grote vraag naar was, hebben we in samenwerking met Hove op de grens van Boechout en Hove een eerste hondenweide aangelegd. Als lokaal mandataris bestuur je voor iedereen, zonder weliswaar je waarden te verloochenen. Maar ik heb de politiek in Boechout enorm zien verharden. Het ging niet meer over beleid, wel over perceptie. Val mensen niet aan, maar stel hun gedachten, ideeën en aanpak in vraag.’

‘Ik ga niet in een zwart gat vallen. Met onder meer Joost ben ik bij Sfinks betrokken om het festival zo duurzaam mogelijk te maken. Invoeren van recycleerbare bekers, afschaffen van PMD-verpakkingen, rookvrije zones,… Daar kruipt veel tijd en energie in, maar je krijgt veel voldoening terug. Ik ben ook werknemersafgevaardigde bij een financiële instelling en in die rol zijn er nog doorgroeimogelijkheden. En onderschat de impact van een schepenambt op een gezin ook niet. Dat gezin heeft zes jaar ongevraagd mee aan politiek gedaan.’ (EM)