Mortsel herdenkt dit weekend de verschrikkelijke gebeurtenissen van 5 april ‘43

MORTSEL – Op 5 april 1943 stond de tijd even stil in Mortsel. Bommenwerpers richtten zeer veel materiële en nog veel meer menselijke schade aan in de stad. De geallieerde troepen wilden de Erlafabriek, die op dat moment in handen van de Duitse bezetters was, uitschakelen maar de bommen kwamen verspreid in Mortsel terecht. Er vielen 936 dodelijke slachtoffers waaronder 209 kinderen. Niets was nog wat het was, de vernieling was enorm. Dit jaar herdenkt men voor de 76ste keer het bombardement op Mortsel.

Het programma begon vanavond met een uitzending op groot scherm van de theatervoorstelling ‘MORTSEL 5443’ in het Mark Liebrechtcentrum. Zaterdag is er om 14 uur een herdenking met muzikale begeleiding en aansluitend de inhuldiging van de herdenkingswand ‘Geef hen een plaats in je hart’, waarin 936 herinneringsdoosjes werden geplaatst, één voor ieder slachtoffer, op de begraafplaats Mortsel-Dorp.

Op zondag 7 april, om 11 uur, wordt een eucharistieviering gehouden in de Heilig Kruiskerk waarin de gebeurtenissen van 5 april 1943 worden herdacht. Vorig jaar werd een filmopname gemaakt van de toneelvoorstelling 5443. De volledige opname is op USB-stick beschikbaar en kost tien euro. Geïnteresseerden sturen een mailtje naar herdenking5april@mortsel.be. (EM/Foto Communicatiedienst Mortsel)

%d bloggers liken dit: