Na 28 jaar keert Berchem-naar Marcel Praet terug naar Huis Hellemans

EDEGEM – Nog tot en met zondag 13 oktober exposeert Berchem-naar Marcel Praet in Huis Hellemans aan de Strijdersstraat in Edegem. Je kan er zijn etsen, aquarellen en schilderijen bekijken.

28 jaar geleden stelde hij er een eerste keer tentoon. In zijn werk evoceert hij het authentieke van het alledaagse in de natuur: een verloren hoek, een vervallen staldeur , een kolkende bergrivier, steenblokken… ‘Alles van wat ik weergeef heb ik zelf ook daadwerkelijk gezien, niets is afgetekend’, zegt hij.‘

De werken zijn zeer herkenbaar, op het eerste gezicht bijna fotorealistisch en ze zijn zelden panoramisch. In de zeezichten worden de details van een uitgeleefd strandhoofd of de verweerde steunbalken van een pier weergegeven. De mens blijft opvallend afwezig. In de berglandschappen worden dikwijls de corrosie van de oevers en de geërodeerde rotsen door het kolkende water geaccentueerd.

Marcel Praet werd geboren in Borgerhout op 16 juni 1946. ‘Ik maakte mijn eerste olieverftekening in 1964. Achteraf heb ik dan verschillende opleidingen voor tekenen en schilderen gevolgd, onder meer een weekendcursus aan de academie van Berchem en een avondcursus tekenen aan de Antwerpse academie. Nadien volgde ik er een dagopleiding. Ik haalde mijn getuigschrift in 1971.’

Tijdens zijn opleiding volgde hij een cursus vrije grafiek aan de academie en vervolmaakte hij zich nadien in het etsatelier van Galerie De Zwarte Panter onder leiding van Roger Van Akeleyn, die hem de finesses van meerkleurendruk bijbracht. In De Zwarte Panter stelde hij drie keer tentoon. Verder had hij exposities in het Elzenveld en driemaal in het Vijfde Huis in Antwerpen.

Er waren ook verschillende groepstentoonstellingen, onder meer met De Zwarte Panter in Parijs, Amsterdam en Antwerpen. Hij gaf in de periode 1972-2007 zelf les aan de academies van Hoboken en Berchem. Marcel Praet won in de jaren ’80 verschillende eerste prijzen voor schilderkunst en grafiek waaronder de prijs Eugeen Van Mieghem voor schilderkunst.

Er gaat bijna geen week voorbij zonder nieuw werk. ‘Ik probeer er 50 per jaar te maken. Nu zit in aan 39 dus dat gaat wel lukken.’ Zijn werk bevindt zich onder meer in het museum Plantin- Moretus, de verzameling van het Antwerpse provinciebestuur, het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, de AMRO-bank en het Frans Masereelcentrum in Kasterlee, waar hij vele jaren gastkunstenaar was. Verder is het opgenomen in verschillende privécollecties en in binnen- en buitenland.

Marcel Praet toont ruwe landschappen, daken, houten stalpoorten, steen-partijen en zeezichten, naar de indrukken die hij opdeed op zijn reizen in Baskenland, Italië, Oostenrijk en elders. Het resultaat is niet revolutionair, maar bevestigend en esthetiserend. Hij geeft louter de natuur weer maar laat niet na om te wijzen op de fysieke persoonlijkheden van mensen wat hij weergeeft door beelden van een pier, een stal,… in zacht, vaak donker getinte kleurpartijen. (EM/ Foto Huis Hellemans)

%d bloggers liken dit: