Na Patser is er nu ‘Geen Mekka aan de Stroom’ van Edegemnaar Philippe Desmet

EDEGEM – ‘Geen Mekka aan de Stroom’ is het meer dan spraakmakend romandebuut van Philippe Desmet (56) uit Edegem. Herinner u de film Patser van Adil Er Arbi en Bilal Fallah waarin een meedogenloos beeld wordt geschetst van vier allochtone vrienden, die op het Kiel wonen, maar ervan dromen om met dure auto’s rond te rijden. ‘Geen Mekka aan de Stroom’ kan je bijna de opvolger noemen van deze veelbesproken prent.

Het verhaal dat Desmet brengt heeft fictieve hoofdpersonages maar is bijzonder herkenbaar. ‘Ik heb me voor dit boek – waaraan ik twee jaar heb gewerkt – dan ook laten inspireren door de actualiteit.’ Het verhaal: in Gent wil men de grootste moskee van het land bouwen. Ook Sint-Niklaas heeft plannen maar imam Abou Whalid uit Antwerpen wil dit niet laten gebeuren. Het grootste islamitische gebedshuis zal worden opgetrokken op de bedrijfsterreinen van Brouwerij De Keyser. De dag na een feest, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de brouwerij, wordt zangeres Babette Blanic, de dochter van de Poolse  brouwmeester Pavel, vermoord aangetroffen. Dat wordt meteen het begin van een machtsstrijd tussen de allochtone bevolking en de familie De Keyser. Elke overeenkomst met de buurt van brouwerij De Koninck aan de Boomgaardstraat is uiteraard niet toevallig en ook de kapper, die een belangrijke rol speelt in de drugscarrousel, komt ons bekend voor: het is de bankier van de bende van De Visboeren, de beruchte Marokkaanse familie die vier viswinkels openhield op het Kiel en in Borgerhout als dekmantel voor hun criminele daden.

Philippe Desmet studeerde Germaanse filologie aan de Universiteit Antwerpen en doceert communicatieve vaardigheden aan de AP Hogeschool. Zijn boek noemt hij geen triller. ‘Het is een misdaadverhaal met – integenstelling tot Patser – een duidelijk einde.’ De titel zou doen vermoeden dat de auteur rechtse sympathieën heeft maar niets is minder waar. ‘Wanneer je me een politiek etiket wil opkleven schrijf dan maar dat ik ‘Groen’ ben.’ Toch werden fragmenten uit het boek voorgelezen door Filip Dewinter (Vlaams Belang) op zijn verkiezingsspeech. ‘Ik had daar een dubbel gevoel bij. Bovendien waren de citaten niet helemaal correct. Ik ben het niet eens met de visie van zijn partij dat je mensen zomaar kan terugsturen. Ze zijn nu één keer hier geboren.’

Dit is het eerste boek van Desmet dat wordt uitgegeven en de reacties zijn unaniem positief. ‘Ik schreef eerder een familiedrama. Ik was in contact met een uitgeverij maar uiteindelijk besloot die om haar core business te verleggen nog voor de gesprekken waren afgerond. Veel van mijn collega’s schrikken van het woordgebruik in het boek. Haat en geweld overheersen. Daarom ben ik nu aan een liefdesverhaal bezig. Ik schrijf nu éénmaal graag.’ In zijn voorwoord benadrukt  de auteur dat ‘kwetsende opmerkingen over religie en afkomst uit de mond van sommige personages niet stroken met mijn persoonlijke opvattingen over deze thema’s.’ Hij doelt hiermee vooral op de uitspraken van Milders en Macquoi, twee racistische politieagenten. ‘Het samenlevingsprobleem werkte inspirerend. ‘Toch ziet Desmet de toekomst hoopvol tegemoet. ‘Ik merk dat aan mijn leerlingen waarvan velen allochtoon zijn en een carrière willen opbouwen. Vanaf het moment dat zij leidinggevende functies gaan bekleden, zullen de diverse bevolkingsgroepen elkaar beter begrijpen.’ ‘Geen Mekka aan de Stroom’ kost 22,50 euro (met gratis verzending) en kan worden besteld via www.boekscout.nl. en ligt ook bij Standaard Boekhandel in Edegem. (EM)

%d bloggers liken dit: