Nederlandstalige muziek staat centraal tijdens Vlaamse Feestdag in Wilrijk

WILRIJK – Wilrijk viert het feest van de Vlaamse gemeenschap op zaterdag 6 juli met een groot openluchtconcert op de Bist, waarbij muziek in de moedertaal centraal staat.

Dit jaar is de blikvanger Yevgueni. De band rond zanger Klaas Delrue is het afgelopen decennium een vaste waarde geworden in de Vlaamse muziekwereld. Hun concert vangt aan om 19 uur. De groep is ontstaan naar aanleiding van het Interfacultaire Songfestival. Geert Noppe en Klaas Delrue studeerden samen pedagogische wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Samen met Maarten van Mieghem, de neef van Geert en toen nog bedienaar van de drumcomputer, traden ze op als kleinkunsttrio. Ze veroverden de publieksprijs en de toon was gezet. De inspiratiebron voor deze winnaars van de Nekka-Wedstrijd 2002 was het instrumentale Serge Gainsbourg-nummer Evgueni Sokolov.

Sommige liedjes van Yevgueni zijn zeer duidelijk maatschappijkritisch bedoeld. ‘Mama, ik wil papa’, dat op hun debuutalbum ‘Kannibaal’ (afbeelding Pinterest) staat, klaagt de carrièrezucht van ouders aan, waardoor ze steeds minder tijd hebben voor hun kinderen. ‘Honger,’ verschenen op hun tweede album ‘Aan de arbeid’, verhaalt over vluchtelingen en de omstandigheden waarin zij leven in België. In 2009 schreven ze ook het themalied naar aanleiding van 75 jaar Chiro: ‘Feest’. Op hun derde cd ‘We zijn hier nu toch’ is het lied ‘Werken in de media’ ingegeven door de verscheidene belspelletjes als ochtend- en nachtuitzendingen op de Vlaamse commerciële televisie. Op het album ‘Tijd is alles’ keert de band zich met ‘Opinie’ tegen mensen die na de aanslagen in Brussel in 2016 heel snel hun mening klaar hadden, in plaats van in stilte te rouwen.

Van onuitspreekbaar naar onontkoombaar. Zo kun je de gestage opmars van Yevgueni nog het beste samenvatten. Met ‘Kannibaal’ en ‘We zijn hier nu toch’ veroverde de vijfkoppige band rond Klaas Delrue al enkele keren goud én vooral een vaste stek in de Vlaamse muziekscene. De singles ‘Adem’ en ‘Nooit Naar Nergens’ kwamen in een minimum van tijd als vaste waarden te staan naast de klassiekers ‘Als ze lacht’ en ‘Nieuwe Meisjes’.

Na afloop maakt dj Zaki (74) vanaf 20u30 het mooie weer met hits van vroeger en nu. Zaki komt van de voornaam van Jackie Dewaele en is ontstaan op de Gentse Sint-Lucasschool. Het fenomeen ‘DEE JAY’ stak in de jaren ’60 de kop op. Zaki werd de eerste Vlaamse disc jockey op de radio, in clubs en dancings. De Mike (Verdrengh) en Zaki show was de eerste drive in show die tien jaar door ons land toerde. Zaki bleef tot diep in de jaren ’80 muziek draaien in elke gemeente van het Vlaamse land. Sinds 2004 is hij opnieuw als volwaardige DJ aan het werk. Hij begon radio te maken in zijn studententijd en tekende voor ‘Rudy’s Club’, ‘HiTension’, ‘Jamazaki’, ‘De kleinste keuze’ en ‘Er komt geluid uit het behang’. Op tv zag je hem in onder meer Cijfers en Letters, Lingo, Viersprong, Taxi en een eigen talkshow. Hij speelde toneel, schreef recensies, boeken, gedichten, een muziektheaterstuk en liedjesteksten, en is de vader van de broers Dewaele van Soulmax, nadien 2manyDJ’S.

In de vooravond kunnen kinderen meezingen en -dansen met de meest handige maar ook ondeugendste kabouter, Klus, om 17 uur. Ook Kabouter Kwebbel komt een halfuurtje later langs voor een babbel en foto’s met de Wilrijkse jeugd. Alles vindt plaats op de Bist en is gratis toegankelijk. (EM/Foto district Wilrijk)

%d bloggers liken dit: