Nieuw woordenboek ‘Booms – Nederlands – Booms’ wil verdwijnen van dialecten Rupelstreek tegengaan

In het voorjaar van 2021 brengt Alfred Michiels een verklarend dialectwoordenboek over de Rupelstreek uit. Het Booms – Nederlands – Booms woordenboek is een nieuw concept. Naast een uitgebreide woordenschat, uitspraken en etymologische verklaringen geeft het een geschiedkundig overzicht van het oude ‘Land van Rumst’, nu de regio van Rumst, Terhagen en Boom.

Auteur Alfred Michiels, die zelf opgevoed is in het Niels dialect, stelde vast dat deze streektaal als een sneltrein aan het verdwijnen is. Als licentiaat Klassieke Filologie en burger van de Rupelstreek vond hij het zijn plicht om zijn kennis als immaterieel erfgoed te bewaren voor de toekomst. Daarom begon hij aan het schrijven van dit woordenboek, waarbij hij hulp kreeg van rasechte Bomenaar Jan Verschaeren (89 jaar). Uitspraken zoals “Z’hèè miër sèrtefetieten as mèmme” en “Dië stékt zooan sjik onder zooan klak” begrijpen? Michiels legt uit wat deze uitspraken betekenen.

Een nieuw concept

Het boek is meer dan een woordenlijst. Het bevat een psychologische en sociologische invalshoek. “Het brengt de geschiedenis naar boven van de kleine man, waar de traditionele geschiedschrijving nooit belangstelling voor had” , aldus Michiels. Daarbij eert hij de Rupelse voorouders door een portret te maken van hun leefwereld en gedachtegoed. Bovendien geeft het naast een geschiedkundig overzicht van de streek ook oude volksverhalen over heksen, geesten, vreemde gebeurtenissen en ook ondeugende gedichtjes.

Een extra doel van dit concept is grondstof leveren voor latere taalkundigen, historici, sociologen en psychologen. Zo hoopt Michiels dat dialecten in de toekomst niet zullen verdwijnen. Volgens schepen van cultuur Wendy Weckhuysen is het belangrijk dat dialecten blijven bestaan. “Het boek is voor onze streek een erfgoedmonument van onschatbare waarde”, aldus de schepen.

De boeklancering

Het Booms – Nederlands – Booms woordenboek wordt officieel voorgesteld in het gemeentehuis van Rumst in het voorjaar van 2021. Het boek kost 20 euro en kan je bestellen via alfred.michiels.

%d bloggers liken dit: