“Nieuwe Blauwe Zak” vanaf 1 januari 2021 in Lier

Op 31 december 2020 stopt de inzameling van de roze zak, zowel aan huis als op de recyclageparken. De ”Nieuwe Blauwe Zak” wordt dan ingevoerd. Daarin mogen vanaf 1 januari 2021 alle plastic verpakkingen in plaats van enkel plastic flessen en flacons. Meer informatie op www.denieuweblauwezak.be.

Roze zakken kan je nog tot 31 december 2020 gebruiken om gemengde plastics aan te bieden. Er zijn nog maar enkele inzamelingen aan huis van de roze zak. Koop dan ook niet meer roze zakken dan je er dit jaar nog zal nodig hebben. Tot 31 december kan je met je roze zak nog wel terecht bij het recyclagepark.

Overgangsperiode

Losse roze zakken kunnen gedurende drie maanden (januari, februari en maart 2021) worden gebruikt als nieuwe blauwe zak op voorwaarde dat je de nieuwe sorteerregels hanteert. Meer informatie hierover vind je op www.denieuweblauwezak.be. Na deze overgangsperiode zullen roze zakken worden geweigerd.In januari 2021 kan je volle rollen roze zakken nog omruilen voor volle rollen PMD-zakken. Dit kan aan het onthaal van het stadskantoor, in het recyclagepark en bij een aantal winkels die hieraan willen meewerken. IVAREM stelt tegen eind dit jaar een lijst ter beschikking met verkooppunten die meewerken met deze omruiling gedurende de maand januari.

Heb je nog enkele roze zakken ter kort of over? Dan kan je ook altijd ruilen voor blauwe zakken met je buren, familie of vrienden. De prijs van een roze of nieuwe blauwe zak blijft behouden: 0,15 euro per stuk. 

Waar kan ik terecht met de plastics die geen verpakkingen zijn? Kleine harde plastics zoals plastic speelgoed, plastic gebruiksvoorwerpen, plastic huisraad,… mag je vanaf 1 januari 2021 aanbieden bij de grote harde plastics op het recyclagepark. De zachte plastics die geen verpakkingen zijn moeten bij het restafval. Gelukkig betreft dat maar een kleine hoeveelheid.

 

En wat met de oude blauwe zakken? Je oude blauwe zakken mag je opgebruiken om de uitgebreide PMD aan te bieden. De nieuwe blauwe zak ziet er trouwens hetzelfde uit als de oude. Enkel de sorteerboodschap die erop vermeld staat verschilt.

%d bloggers liken dit: