Nog steeds geen witte rook bij vorming van nieuwe meerderheid in Borsbeek

BORSBEEK – In de provincie Antwerpen zijn er nog vier steden of gemeenten die geen nieuw gemeentebestuur hebben. De grootste stad kennen we: Antwerpen, de kleinste gemeente ligt in onze Zuidrand: Borsbeek. Nochtans is er – op papier – maar één mogelijkheid: de lijst van de burgemeester, Iedereen Borsbeek (tien zetels), moet wel samengaan met N-VA (negen zitjes). De enige andere partij die deel zal uitmaken van het volgende gemeentebestuur is Vlaams Belang (twee zetels).

Nog even het geheugen opfrissen. In 2012 behaalde N-VA negen zetels Ze traden toe tot de meerderheid, die verder bestond uit Bba – de partij van burgemeester Dis Van Berckelaer – (vier zetels) en Groen (twee zetels) . CD&V (drie zetels), Vlaams Belang (twee zetels) en Pro Borsbeek (één zetel) vormden de oppositie. In oktober van dit jaar zag het politiek landschap er helemaal anders uit. Burgemeester Van Berckelaer kon CD&V en Groen ervan overtuigen om deel uit te maken van zijn nieuwe partij, Iedereen Borsbeek. Meerderheidspartner N-VA werd de grote tegenstander. Ook sp.a en Open VLD trokken onafhankelijk naar de kiezer maar konden geen zetel veroveren.

Nu, meer dan een maand na de verkiezingen, zitten de gesprekken muurvast. De officiële woordvoerders  formuleren het anders maar het besluit blijft dat – datgene wat onvermijdelijk is – een verstandshuwelijk Iedereen Borsbeek/N-VA – daarom geen garantie biedt voor een goede samenwerking na 1 januari.

Dis Van Berckelaer (op de archieffoto – rechts – in gesprek met Steven Mostmans van Radio Zuidrand): ‘We zijn volop bezig aan het bestuursakkoord. We doen dat op een rustige manier. We moeten er uit geraken want zoals je terecht opmerkt is er maar één coalitie mogelijk. ‘ Het risico bestaat natuurlijk dat of CD&V of Groen zich laat ompraten door de N-VA. ‘Normaal kan dat niet. De samenwerking tussen alle partijen verloopt goed.’ Maar wat is ‘normaal’? Bij CD&V bevestigt Marian Lauwers dat ‘CD&V onvoorwaardelijk verbonden blijft met Iedereen Borsbeek’ en ‘dat men geen spijt heeft niet afzonderlijk naar de kiezer te zijn getrokken.’ Liselotte Leenaerts sloot zich namens Groen aan bij deze uitspraak. De burgemeester blijft woordvoerder voor Iedereen Borsbeek. ‘We verkeren in goed gezelschap hé. De vraag is wie er eerst een bestuursakkoord zal hebben: Antwerpen of wij. Neen, in alle ernst. Voor de verkiezingen wisten we dat de kaarten op 14 oktober raar zouden worden geschud maar ik ben ervan overtuigd dat een ruime meerderheid ook zal kunnen zorgen voor een  krachtdadig bestuur.’

Ken Casier (N-VA): ‘Het klopt dat we aan het onderhandelen zijn. Over postjes is er nog helemaal niet gesproken. Neen, ook niet over wie er burgemeester wordt of blijft. We hebben afgesproken dat we over de inhoud van de besprekingen niet gaan communiceren vooraleer er een sluitend akkoord is. Maar er is licht aan het einde van de tunnel.’ Wanneer we opmerken dat dit wel een hogenhuis cliché is voegt de afdelingsvoorzitter eraan toe: ‘Maar ik heb niet gezegd hoelang die tunnel is. Kijk, dat het moeilijk zou worden wisten we op voorhand. In allerhande publicaties voor de verkiezingen hebben de andere partijen dingen gezegd die brokken hebben gemaakt. Het is dus zaak om die eerst te lijmen vooraleer er akkoorden kunnen worden gesloten.’ Nog een mogelijjheid: stel dat de twee Vlaams Belang-verkozenen afstand nemen van hun eigen partij en als onafhankelijke gaan zetelen. Ook dan is een meerderheid van negen+twee mogelijk. ‘Toch niet’, zegt Casier. ‘Die optie zal nooit op tafel komen.’ (EM)

 

%d bloggers liken dit: