‘Onbegrensde Krachten’ gelanceerd met drie projecten uit de Zuidrand

ANTWERPEN – In de zomermaanden genieten heel wat mensen van een rustgevende vakantie. Sommigen gaan echter een stap verder en gebruiken hun reizen om de hand te reiken aan mensen in het Zuiden, om samen met hen kleine en grote projecten op te zetten en zo de leef- en arbeidsomstandigheden in deze landen te verbeteren.

De provincie werkte in samenwerking met de 4de pijlersteunpunt en de AP Hogeschool het project ‘Onbegrensde Krachten’ uit. Vanmiddag, tijdens een live-uitzending van Radio 2 Antwerpen vanuit het provinciehuis, werd de gelijknamige website gelanceerd. Je leest er veertien inspirerende verhalen van landgenoten die vrijwillig projecten uit het Zuiden opzetten, de zogenaamde 4de pijlers. In het kader van hun opleiding maakten de studenten van de AP Hogeschool deze portretten met artikels, foto’s en filmpjes. Drie organisaties zijn gevestigd in de Zuidrand. Hun verhaal lees je op www.onbegrensdekrachten.be. Wij vroegen de verantwoordelijken waar ze nu mee bezig zijn.

Werner Sels uit Boechout trok tijdens zijn midlifecrisis op reis naar Burkina Faso en besliste om Ondernemers zonder Grenzen, met maatschappelijke zetel in Edegem, op te richten. ‘Tussen 2010 en 2017 hebben we 10 000 hectare bos aangelegd, dat is het 2,5 keer het Zoniënwoud. Nu helpen we bouwen aan de grote groene muur in Senegal, een project dat de uitbreidende woestijn probeert tegen te houden. Senegal is een wat stabieler land dan Burkina Faso, dat te gevaarlijk werd en waar we zelfs van de ambassade niet meer in mochten. Bovendien werken we met impact investeerders en dat zijn niet meteen mensen die risico’s willen nemen. Wij werken op drie pijlers: het sociale, het ecologische (beiden kwamen aan bod in Burkina Faso) en het economische (nu in Senegal).’

Hilde Coeckelberghs uit Edegem adopteerde 30 jaar geleden haar zoon uit Peru. ‘Daarna besloot ik om nog meer kinderen te helpen. Op die manier ontstond vzw Chico Latino, een pedagogisch project. We leerden de arme bevolking cavias’s kweken, wat een lekkernij is in de Andes. Volgende week beginnen we aan een nieuw kinderproject, opnieuw in één van de afgelegen bergdorpjes. 65 procent van de kinderen is ondervoed en ook bloedarmoede vormt een groot probleem. Wij vangen kinderen op in de namiddagschool. We geven hun ondersteuning en begeleiden hen met hun huiswerk en leren ze om te begrijpen wat ze leren. Bedoeling is zelfvertrouwen te kweken en hen ook de nodige beginselen bij te brengen in verband met voeding en hygiëne.’

Fanny Dooms uit Kontich (zie foto) zet zich, samen met Els Ducheyne, al jaren in voor RAKO. (Remote Area Kids Organisation). ‘We helpen kinderen uit afgelegen gebieden in Cambodja. We hebben al één basisschool volledig afgewerkt en zijn nu bezig met de uitbreiding van de tweede locatie. We hebben nood aan twee extra klaslokalen. Dat is nodig als je weet dat 72 kinderen les krijgen onder een geïmproviseerd afdak en dat Cambodja een regenseizoen kent. Uiteindelijk zijn het de mensen ter plaatse die zelf het werk moeten doen. Wij geven hen enkel de middelen. Zo is er ook een dokter die in de eerste plaats zorg draagt voor de gezondheid van de kinderen. Het grote probleem is zuiver water. Grotere NGO’s concentreren zich op de steden maar het probleem is vooral schrijnend in de dorpen, vandaar onze keuze voor het platteland. ’De provincie Antwerpen telt 306 ‘4de pijlers. (EM)

%d bloggers liken dit: