Ontbijt, mis, Scala, ijsjes en Luckas Van der Taelen in Mortsel

MORTSEL – Vlaanderen Feest! loopt in Mortsel bijna een week lang en er is voor ieder wat wils: van een ontbijt, over een optreden van Scala, ijsjes op de markt tot een lezing door Luckas Van der Taelen.
Op zaterdag 6 juli wordt het Stadsplein om tien uur omgetoverd in het Ontbijtplein. Volwassen betalen vijf euro, inclusief een glaasje cava, koffie en thee. Kinderen tot twaalf jaar betalen twee euro. Inschrijven is verplicht via de website van de stad.

Eén dag later is er om elf uur een eucharistieviering in de Heilig Kruiskerk en ’s avonds, om 20u15, een optreden van Scala in de Mark Liebrecht-Schouwburg. Dit is gratis maar ook hier vraagt men om zich te registreren. Scala is het indierockkoor onder leiding van de gebroeders Kolacny, dat tegelijkertijd de koorwereld als de rockscene op hun grondvesten deed daveren.

Dat deden ze met eigen nummers maar vooral met eigenzinnige, soms heel intieme covers van bekende rocknummers, metal-songs en zelfs dancemuziek. Je kent hun muziek onder meer van de trailer van de Oscargenomineerde Hollywoodfilm ‘The Social Network’ of van ‘Montage of Heck’, de gekende documentaire rond de figuur van Kurt Cobain. Verschillende populaire series, zoals ‘Downton Abbey’, ‘Homeland’ en ‘The Simpsons’ gebruikten hun muziek in hun afleveringen.
Op dinsdag 9 juli vertoont men op dezelfde locatie om 20u15 Girl. De film laat ons binnenkijken in het leven van de vijftienjarige Lara, die het wil maken als ballerina. Samen met haar vader trotseert ze de wereld, maar vooral haar lichaam dat tegenstribbelt, want Lara is geboren als jongen. Op 9 oktober 2018 opende Girl de 45ste editie van Film Fest Gent onder luid applaus en met lovende recensies.

Sinds de wereldpremière in Cannes, waar Girl naar huis ging met vier prijzen waaronder de Caméra d’Or voor beste debuut, is de film aan een indrukwekkende internationale festivalcarrière bezig met een lange reeks van filmprijzen en nominaties. In december werd het speelfilmdebuut van Lukas Dhont nog bekroond met de European Discovery Award voor het beste Europese debuut. Daarnaast was Girl bij de vijf genomineerden voor de Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film.
Op woensdag 10 juli worden er gratis ijsjes uitgedeeld op de wekelijkse markt op het Stadsplein en dit van 10 uur tot 12u30.

Luckas Van der Taelen sluit de festiviteiten af in zaal ’t Parkske aan de Edegemsestraat op donderdag 11 juli om 19u30. De spreker werkte als tv-regisseur, en was voor Groen schepen, Vlaams en Europees Parlementslid en senator. Van der Taelen is tevens historicus. Hij maakte tal van reportages voor het RTBF-programma Strip-Tease en draaide voor VTM De Laatste Getuigen, een film in vijf delen over de Duitse concentratiekampen. Tot 2005 was hij intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Nadien is er een receptie. (EM)

%d bloggers liken dit: