Ook parahockeyers beleven volgende week hun EK en wel bij Victory in Edegem

EDEGEM – Royal Victory Hockey Club is klaar voor het Cronos EK-ParaHockey, dat plaatsvindt op de velden van de voortrekker van parahockey of G-hockey in ons land. In Edegem dus.

De meeste hockey-aandacht gaat naar het hoofdtornooi dat wordt gespeeld op de Wilrijkse Pleinen van vandaag tot zondag 25 augustus. Maar naast dit tornooi voorziet de Europese Hockeyfederatie ook in een Europees kampioenschap voor G-hockeyers of parahockeyers, sporters met een verstandelijke beperking. Dit tornooi begint aanstaande maandag (19 augustus) en duurt drie dagen. Het Cronos EK ParaHockey wordt georganiseerd door Royal Victory Hockey Club, de grootste club in Vlaanderen en voortrekker van G-hockey in België.

Voorzitter Leo Lucas: ‘Sinds 2011 is G-hockey een van de drie pijlers van onze club. Voor ons is G-hockey evenwaardig aan topsport, waarbij onze club heel wat spelers en speelsters levert aan de nationale jeugd- en volwassenenploegen. Daarnaast heb je recreatief hockey, beoefend door het grootste deel van onze sportende leden. De opbrengst van de meest bijgewoonde sociale clubactiviteit, Victory Sings, gaat integraal naar de Victory Wanderers, onze G-hockeyploeg (zie foto Victory).’

Ook voor de European Hockey Federation (EHF) is het Cronos EK ParaHockey een belangrijk tornooi. Voorzitster Marijke Fleuren: ‘De EHF hecht veel waarde aan integratie, met de recente lancering van een communicatiecampagne rond de hashtag ‘#equally amazing’. Met deze hashtag willen we bevestigen dat hockey een sport voor iedereen moet zijn waarbij de inclusieve waarden deel uitmaken van onze ontwikkelingsdoelstellingen.’

Die inclusiviteit is ook de hoofdreden waarom Cronos, een IT-bedrijf met meer dan 5 000 medewerkers, als hoofdsponsor instapte. Rita Verreydt, CEO van de Uptime Group, uit Edegem, die deel uitmaakt van de Cronos Group: ‘Cronos is al nauw betrokken bij het G-hockeyverhaal van Victory. In ons bedrijf zien we hoe collega’s met autisme uitblinken wanneer ze daartoe de kans krijgen. Er is geen reden waarom dat in de sport in het algemeen en het hockey in het bijzonder niet anders zou zijn.’

Nadat Victory bij het laatste EK-tornooi in België in 2013 al een tornooi voor G-hockeyers organiseerde, belooft de editie 2019 de grootste tot dusver te worden. De wedstrijden met 144 spelers uit negen landen worden in goede banen geleid door tientallen officials en umpires van de EHF, de Belgische hockeybond en Victory en meer dan 80 Victory-vrijwilligers. België, Nederland en Engeland leveren elk twee ploegen. Uit Duitsland, Frankrijk, Ierland, Italië, Spanje en Portugal komt er telkens één team.

De ploegen worden ingedeeld in drie afdelingen: Championship, Trophy en Challenge. Op maandag vinden de selectiewedstrijden voor de afdelingen plaats tussen 9u30 en 17 uur aan het Kattenbroek in Edegem. Op dinsdag is het tijd voor de poulewedstrijden, eveneens tussen 9u30 en 17 uur. De finales van het Cronos EK ParaHockey krijgen hun beslag op woensdag 21 augustus vanaf 14 uur op de Wilrijkse Pleinen.

Nu zondag 18 augustus organiseert Victory als “opwarmertje” een G-hockey clubevent waaraan ploegen uit België en Nederland deelnemen. (EM/ Foto Royal Victory Hockey Club)

%d bloggers liken dit: