Op zaterdag 5 oktober beweegt iedereen mee voor ADHD in Fort van Mortsel

MORTSEL – Zaterdag 5 oktober wordt de eerste ‘beweeg-dag’, een organisatie van centrum ZitStil en Surplace Sports. De dag symboliseert zowel letterlijk het samen bewegen voor ADHD als ook figuurlijk het in beweging zetten van zorgverleners, beleidsmakers, politici om meer middelen te besteden aan gepaste ondersteuning bij de behandeling van ADHD.

6,5 procent van de kinderen in Vlaanderen heeft een diagnose ADHD. Omgerekend zijn dat ongeveer 99 366 Vlaamse kinderen. Bij de volwassenen ligt dat op 3,4 procent (ongeveer 208 657). Tel hierbij de gezinnen en families waarin ze leven, de partners van volwassenen met ADHD, onderwijzers, leerkrachten en proffen, klasgenoten en vrienden, jeugdleiders , werkgevers en collega’s… en je hebt makkelijk één miljoen mensen in Vlaanderen die elke dag te maken hebben met de gevolgen van deze ontwikkelingsstoornis.

Ria Van den Heuvel (ZitStil): ‘Kunnen bewegen is voor heel wat ‘ADHD-ers’ een noodzaak. Lang stil zitten op school of op het werk is nefast voor de aandacht. ADHD vraagt aanpassing en een juist kader op school, in de jeugdbeweging, in de loopbaan,…Door het informeren en sensibiliseren over ADHD, weten mensen wat werkt en wat niet, wat fabels zijn en wat wetenschap. Momenteel is er na de diagnose geen duidelijk omlijnd zorgtraject. Het blijft moeilijk te weten waar je goed terecht kan en er is helaas veel ondeskundige begeleiding.’

‘Correcte terugbetaling van behandeling en begeleiding moet nog altijd onze aandacht krijgen. De beeldvorming rond ADHD lacht soms de problematiek en het lijden weg of minimaliseert het. Uitspraken zoals ‘Iedereen heeft tegenwoordig ADHD’ en ‘Vroeger was dat er niet, ze hebben dat uitgevonden’ doen geen recht aan de situaties van iedereen die met ADHD leeft. Onwetendheid leidt eerder tot stigma. De best mogelijke behandeling van ADHD, medicamenteus of niet, is voor iedereen verschillend. Toch worden niet alle behandelingen en soorten begeleiding terugbetaald. Wij pleiten voor het opheffen van de leeftijdsgrens van achttien jaar voor het terugbetalen van medicatie en voor een herziening van de lijst terugbetaalbare geneesmiddelen.’

In de mooie omgeving van Fort 4 van Mortsel loopt men op zaterdag 5 oktober rondjes van ongeveer 2,5 kilometer. Dat kan snel, of gewoon joggend en zelfs al wandelend. Iedereen kiest een eigen tempo. Allemaal samen rekenen de organiseren op minstens 400 rondjes. Het is ook een gezellige ontmoetingsnamiddag met een hapje, een drankje …. Voor de kids is er een behendigheidsparcours, een springkasteel en andere animatie. En er is een speciale kids-run onder begeleiding.

Je kan terecht in het praatcafé met persoonlijke verhalen, getuigenissen en een antwoord op al je vragen. Ontmoet er vrijwilligers, medewerkers en lotgenoten. De middag wordt beëindigd met een optreden van Bram De Mets, finalist in The Voice. Via https://my1.raceresult.com/133350/ kunnen deelnemers zich registreren.

*HET PROGRAMMA: 11u30 Start event / start inschrijvingen / ontvangst supporters; 12u30 Start Sponsorloop, 14u Einde Sponsorloop, 14u30 Start randanimatie & praatcafé, 16u30 Einde praatcafé, 16u45 Bekendmaking afgelegde afstand, 17u Bram De Mets, 18u30 Einde event. (EM/ Foto ZitStil)

%d bloggers liken dit: