Open Monumentendag in Aartselaar, Edegem, Boechout, Mortsel en Wilrijk

WILRIJK – Het programma van de 30ste Open Monumentendag van zondag 9 september is klaar. 2018 is het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Voor de gelegenheid werd een feestbier gebrouwen: Tripel 30, maar bovenal zijn er meer dan 800 activiteiten in 500 monumenten. Ook Aartselaar, Edegem, Boechout, Mortsel en Wilrijk blijven niet achter.

Het Medisch Instituut Sint-Augustinus in Wilrijk werd opgericht door de Gasthuiszusters van Antwerpen. De bouw startte in 1938 middenin de velden. Het gebouw is ontworpen door Gustaaf Van Meel. Hij werkte aanvankelijk in de art-deco-traditie. Nadien versoberde zijn vormentaal zoals zichtbaar in de architectuur van het ziekenhuis. Je kan aansluiten bij een rondleiding langs het historisch gedeelte met de aula, de glazen gang en de kapel om 14, 15, 16 en 17 uur. De wandelingen duren 30 minuten en er worden vijftien personen per groep toegelaten. In 1960 werd de Pius X-parochie opgericht. Twee jaar later werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een kerk aan de Groenenborgerlaan. De bouw van de brutalistische kerk begon pas in 1966. Ze is vrij te bezoeken tussen 12 en 19 uur. Paul Meekels zette in 1963 een brutalistische woning aan de Sint-Augustinuslaan, opgebouwd met een zichtbaar betonskelet voor de familie Mel. De eigenaar leidt groepen van zeven personen gedurende twintig minuten rond in de leefruimtes om 10u, 10u40, 11u20, 12u, 13u30, 14u10 en 15 uur. Architect Léon Stynen kreeg in 1933 de opdracht om een appartementsgebouw op te richten op de toen recent aangelegde Prins Boudewijnlaan: de residentie Elsdonck. De groene omgeving en een deel van de tuin zijn ondertussen verkaveld. In een aantal appartementen zijn nog veel originele elementen aanwezig. Het appartementsgebouw kan niet vrij worden bezocht. Er zijn rondleidingen voorzien in beide appartementen tussen 10 uur en 15u40, die telkens twintig minuten duren.

Kasteel Cantecroy in Mortsel is één van de oudste en mooiste bewoonde kastelen in Vlaanderen. Maak tussen 10 en 17 uur een wandeling in de prachtige tuin en geniet even van deze oase van rust. Ook de Kapel en Ridderzaal zullen worden opengesteld waar je even kan genieten in een prachtig exclusief decor. Ook Fort 4 stelt zijn deuren open en voorziet begeleide wandelingen tussen 10 en 18 uur.

In het oud-gemeentehuis van Edegem leer je meer over het cafégebeuren door de jaren heen. Op ‘het Schoonste Verdiep’ kan je naast de plaatselijke Zonneblusser ook het feestbier Tripel 30 proeven. Om 16 uur is er een bierdegustatie. Op het Gemeenteplein zijn er oude caféspelen. Om 14 uur kan je deelnemen aan de ‘beste barman’-race. Tenslotte is er een foodtruck met cafésnacks.

Samen met een gids kan je een gratis wandeling van één of twee uur maken langsheen de Belle Epoque huizen,die Boechout telt. Aansluitend ga je terug in de tijd in het museum ‘Nicky’s Old Corner.’ De wandelingen starten om 10, 14 en 16 uur aan Theater Vooruit. Het centrum van Aartselaar is niet toegankelijk omwille van een wielerwedstrijd. Daarom kan u dit jaar Open Monumentendag digitaal beleven. Beluister van thuis uit enkele verhalen die werden gekoppeld aan gebouwen of ga zelf op pad en beluister ter plaatse de geschiedenis die schuilt achter de gevels van enkele opvallende en minder opvallende constructies. Alle info, ook over reservaties voor begeleide wandelingen, op www.openmonumentendag.be (EM)

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: