Opgepast voor sluwe list van dieven waarschuwt onze politiezone Hekla

POLITIE  – De lokale politie HEKLA wil waarschuwen voor dieven die niet inbreken maar gewoon komen aanbellen en met een list je woning proberen te betreden.  De werkwijze en het toneelstukje is geregeld dezelfde. Iemand die zich voordoet als werknemer van een bedrijf dat werken in de straat uitvoert belt aan en zegt dat er tijdens de werken iets fout is gelopen. Het feit dat er effectief werken zijn wekt je vertrouwen en zorgt er voor dat je de zogezegde werkman meeneemt om iets te controleren (bv. de kwaliteit van het kraantjeswater). Of iemand belt aan en vraagt iets te eten of te drinken. Ondertussen betreden zijn kompanen je woning en stelen ze kleine voorwerpen. Zij geven zich uit voor politieagenten en ‘arresteren’ de werkman. De valse politieagenten confronteren je dan met enkele spullen, die je natuurlijk herkent als jouw bezit, en vragen je om te kijken of er geen andere waardevolle spullen (geld en juwelen) verdwenen zijn. Terwijl je dit controleert slaan de dieven pas echt toe. Ze maken je portefeuille leeg of stelen juwelen, aalvlug en zonder dat je het merkt.

Hoe zorg je ervoor dat je je niet in de luren laat leggen door deze listige dieven?

    • Kijk door het raam of door het kijkgaatje om te zien wie er aanbelt. Twijfel je? Doe dan best niet open.
    • Plaats een veiligheidsketting aan de binnenkant van je voordeur. Dit is een eerste hindernis voor dieven en zo kan je veilig met die persoon praten.
    • Staat een politieagent, iemand van een nutsbedrijf of een andere maatschappij voor de deur? Vraag naar een dienstkaart. Heeft de persoon geen dienstkaart? Niet opendoen!
  • Laat een onbekende nooit alleen in je woning. Laat je niet afleiden en laat je deur niet open staan wanneer je toch iemand binnen laat.

 

Ben je toch slachtoffer van diefstal met list? Neem dan zo snel als mogelijk contact op met je politiezone. In onze regio is dat politiezone Hekla op het nummer 03/444 00 00 of Politiezone Minos op het nummer 03/451 98 98 of bel het algemene noodnummer 101 of 112 met je GSM toestel. Want samen werken is samen veilig zeggen ze nog bij onze politiezone Hekla.

 

%d bloggers liken dit: