Peter Everaert en Piet Eysermans winnen Cultuurprijs 2020

Voor het eerst kon je dit jaar als Lierenaar mee stemmen voor de cultuurprijs. En dat werd massaal gedaan voor de categorie Lifetime Achievement.

De jaarlijkse cultuurprijs 2020 gaat naar Peter Everaert. Hij was in deze categorie de enige kandidaat. Peter is de stuwende kracht achter pop-up galerij Artisjok. Met de regelmaat van de klok en, sinds vorig jaar met respect voor de coronamaatregelen, organiseert hij tentoonstellingen op verschillende locaties in de stad. Hij is ook de initiatiefnemer van de graffiti street-art gedoogzone onder de brug van de Ring die in 2020 ingehuldigd werd.

Meer dan 1.000 mensen brachten hun stem uit voor de Lifetime Achievement. Bijna de helft van alle stemmen was voor Piet Eysermans. Piet wordt postuum geëerd voor zijn geleverde werk als voorzitter van Lier Feest, voorzitter van Toneellabo Arlecchino, bestuurslid van vzw Den Bril en organisator van de Pallieterjogging.

Piet overleed in september 2020 op 69-jarige leeftijd na een leven gevuld door en vervuld van Lierse cultuur. Nadat hij in de jaren ’80 voorzitter was van Toneellabo Arlecchino werd hij voorzitter van het Lier Kermis Comité. Dat deed hij 20 jaar met hart en ziel. Hij motiveerde steeds alle medewerkers en hij was de eerste en de laatste om de handen uit de mouwen te steken. Altijd opgewekte Piet raapte met een lach op het gezicht ’s nachts bekers op van de grond om de volgende dag weer met een schone lei te beginnen. Toen hij in 2010 het voorzitterschap overdroeg aan de jonge garde, bleef hij actief betrokken bij Lier Kermis en later Lier Feest, ook als bezieler en trekker van de Pallieterjogging. Piet zette tevens mee zijn schouders onder het herdenkingsevenement ‘Lier 800’ in 2012.

%d bloggers liken dit: