Plaatsing monument voor de gesneuvelde geallieerde piloten

In samenwerking met het DocC van Borsbeek ( heemkunde), de Nationale Strijdersbond van Borsbeek en de gemeente Borsbeek wordt er vandaag een monument neergepoot op het Fort3.

Op de plek waar meer dan 240 geallieerde piloten een tijdelijke rustplaats vonden, plaatsen we vandaag een herdenkingsmonument. De firma ambrosia design heeft deze opdracht op zich genomen. Dit monument is te vinden naast het vlonderpad dat door het midden van het fort loopt. Het zal ook een rustpunt zijn voor de wandelaars. Omdat onze paden en het fort gekenmerkt zijn door cortenstaal als materiaal is dit monument in dit materiaal opgetrokken. Trouwens de po√ęzie van dichter Mark Tritsmans die de koude beek vallei opsmukken, zijn bijvoorbeeld in dit materiaal.

Dit alles kadert natuurlijk in 75 jaar herdenking van het einde van WO II.

Normaal zou dit monument op 11 november aanstaande onthuld worden maar gelet onze strijd tegen COVID-19, zal dit uitgesteld worden net zoals de historische wandelingen in augustus rond de inslagen van de V1/2 Bommen in Borsbeek. Maar wandelaars kunnen nu al even stilstaan bij de gevolgen van oorlog. Wie de geschiedenis kent, is niet gedoemd haar te herhalen.

Ondertussen voeren we als Borsbeek verder strijd tegen de verdere uitbraak van het corona virus dat ons allemaal danig op de proef stelt. Geen evidente opdracht. Een wandeling in de eigen bubbel op het Fort 3 met respect voor de corona regels wordt dus nog meer aanbevolen.

 

%d bloggers liken dit: