Pop-up winkel in Pieters Reypenslei ten voordele van VZW De Kompanie

MORTSEL – Sinds vandaag donderdag is er een nieuwe pop-up winkel in de Pieter Reypenslei. Cynthia Maes (24) verkoopt er verschillende zaken die ze zjelf graveert, wat snoepgoed en ook spullen van De Kompanie, waarvoor de opbrengst van de pop up – die blijft geopend tot en met 18 december – is bedoeld. De naam van de winkel is niet toevallig Pop-up For Life. De opbrengst van de verkoop zal dan ook worden overhandigd tijdens Music for Life, de eindejaaractie van  Studio Brussel.

Cynthia: ‘Alles is begonnen met een zot idee. Ik heb me altijd al ingezet voor goede doelen. Ik heb een moeilijke tijd gehad en heb toen gelukkig de nodige hulp gekregen. Vandaar dat ik iets wil terugdoen voor mensen die het moeilijk hebben. Toen ik door de Statielei fietste viel me op hoeveel leegstaand daar is. Daarom dat ik besloot om daar een pop-up winkel te openen. Uiteindelijk ligt hij in een zijstraat, maar goed, veel maakt het niet uit. Omdat de zaak is gevestigd in Mortsel besloot ik dan ook om op zoek te gaan naar een actie voor een goed doel uit deze stad. Zo kwam ik bij vzw De Kompanie terecht.’

De Kompanie is een creatief atelier voor jongeren vanaf veertien jaar en jongvolwassenen met een beperking. Hun uitvalsbasis is Kunstencentrum Kaleidoscoop in de Molenstraat. Deelnemers kunnen zich inschrijven voor verschillende activiteiten: knutselen, handwerken, schilderen, vilten, koken, film zien, zoektochten en uitstapjes. Maar men heeft er nog andere plannen. In de nabije toekomst wil men een kleinschalige woon- en zorggelegenheid onder de vorm van studio’s bouwen voor een vijftiental jongvolwassenen in de Mayerlei/Pastoor Van der Auwerastraat. Het project kost twee miljoen euro. Hiervan moet De Kompanie twintig procent zelf inbrengen. Daarom kunnen geïnteresseerden aandelen kopen. Meer info krijgt men tijdens de infoavonden van 17 oktober, 14 november en 19 december in Kaleidoscoop en op  www.dekompanie.net. Daarbij komt dus de opbrengst van de pop-up van Cynthia.

‘Lekkerbekken kunnen hier terecht voor Homemade Granola, snoepzakjes, chocopotjes en koekjes van Banketbakkerij Michielsen uit de Antwerpsestraat’, zegt Cynthia, die zelf in Lier woont en werkt maar die potentiële klanten mogelijk kennen van bij Bistro De Stadstuin in de Antwerpsestraat, waar ze voordien aan de slag was. ‘Verder kan je verscheidene zaken kopen of op bestelling laten maken: theekannen, een stolp, een weck (een conserven-pot), karaffen, champagneglazen en wijnglazen.’ Voorlopig is de winkel gesloten op dinsdag en zaterdag. ‘Op maandag en woensdag ben ik geopend van 11 tot 17 uur en wordt de winkel gerund door mensen van De Kompanie. Op donderdag, vrijdag en zondag kan men hier terecht van 12 tot 18 uur en ben ik zelf aanwezig of één van mijn vijf vrijwilligers. Het zou uiteraard handig zijn indien ik nog iemand vind om ook op zaterdag de zaak draaiende te houden. Nadat de drukke openingsperiode achter de rug is plan ik ook nog wel enkele workshops.’

Tot eind dit jaar heeft Cynthia haar handen dus meer dan vol maar ook nadien zal ze niet in een zwart gat vallen. ‘Ik ben in de horeca gestapt omdat ik zovele dingen hebben gestudeerd maar eigenlijk niet heb afgemaakt. Nu weet ik wat ik wil. Vanaf februari ga ik een opleiding volgen zodat ik aan de slag kan in de gehandicaptensector.’ Meer info over de pop up op de facebookpagina ‘Pop-up for Life’. (EM)

%d bloggers liken dit: