Projecten voor 50 nieuwe sociale woningen ingehuldigd in Boechout

BOECHOUT – In Boechout werden drie woonprojecten van De Ideale Woning feestelijk ingehuldigd. Samen zijn ze goed voor 49 nieuwe sociale appartementen, één sociale woning en 46 parkeerplaatsen. Dit brengt het totaal aantal woningen beheerd door de sociale huisvestingsmaatschappij in de gemeente op 143. Voor de komende periode staan er nog nieuwe projecten van De Ideale Woning op stapel in Boechout.

Op de hoek Frans Segersstraat-Rode Leeuwplein werden 33 appartementen gerealiseerd. Hiervan zijn er 21 appartementen met één slaapkamer, acht appartementen met twee slaapkamers en vier appartementen met drie slaapkamers. De ondergrondse garage biedt ruimte aan 28 parkeerplaatsen, waarvan enkele zijn voorbehouden voor mensen met een beperking. Er is ook een gemeenschappelijke fietsenberging. Voorzitter van OCMW en schepen Willy Van Genechten (CD&V): ‘Het OCMW stelde de grond ter beschikking voor dit mooie, geïntegreerde project. In ruil kunnen we gebruik maken van een appartement dat kan dienen als doorgangswoning of voor het lokale opvanginitiatief (LOI).’ Het LOI is een unieke vorm van een opvang voor asielzoekers, lokaal georganiseerd op initiatief van het OCMW, maar met een mandaat van en betaald door de federale overheid. In een LOI wordt er materiële opvang geboden aan de asielzoekers.

Met in totaal vier liften zijn twee van de gebouwen aan het Rode Leeuwplein volledig rolstoelvriendelijk. Van de appartementen met één slaapkamer worden er zes verhuurd voor begeleid wonen aan De Vliering, waarmee De Ideale Woning al jarenlang goed samenwerkt. De Vlierling loopt al jaren als een project van en met het Psychiatrisch Centrum Broeders Alexianen. Er wordt ambulante psychiatrische thuiszorg aangeboden aan personen die zelfstandig gaan wonen en/of aan mensen die extern worden doorverwezen. De kostprijs van het totale project bedraagt ongeveer vijf miljoen euro. Binnenkort worden er kijkdagen gepland.

Aan de Alexander Franckstraat zijn de elf appartementen met één of twee slaapkamers, ondergrondse parkeerplaatsen en lift, al een tijdje bewoond. Ze zijn allemaal toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Tenslotte werden nog een woning en vijf appartementen ingehuldigd aan de Kapelleveldstraat. Schepen Mik Renders (Groen/Gangmaker): ‘Twaalf jaar heeft het geduurd, maar we hebben nu wel ons aantal sociale huurwoningen bijna verdubbeld. Dit zijn stuk voor stuk mooie woningen in een aangename omgeving, vlak bij het dorp, winkels, openbaar vervoer en gebouwd volgens de moderne normen, met een heel redelijke energiefactuur. En er zijn nog andere projecten op komst.’ Het volledige patrimonium van De Ideale Woning in de gemeente omvat nu 143 sociale woningen.

Dirk de Kort, voorzitter van De Ideale Woning: ‘We zijn bezig met een project van tien appartementen aan de Jansenlei waarvan we de oplevering dit najaar voorzien. Aan de ontwerpen voor een 30-tal appartementen op de vroegere BMT-site wordt de laatste hand gelegd. Dit project wordt binnenkort opgenomen op de Vlaamse financieringsplanning. Het zal vermoedelijk in 2020 starten. Met deze twee projecten erbij zal Boechout de 96 bijkomende sociale woningen van het Bindend Sociaal Objectief halen.’ In 2009 telde de gemeente 83 sociale woningen. Toen werd als objectief voor 2025 179 woningen vooropgesteld. (EM)

%d bloggers liken dit: