Projectoproep voor onthardingsprojecten voorgesteld in Fort van Borsbeek

BORSBEEK – Vlaams minister Koen Van den Heuvel (CD&V) lanceerde vanmiddag een projectoproep voor onthardingsprojecten, de aanleg van groendaken en vergroeningsprojecten. Voor elk van deze drie projectoproepen is vijf miljoen euro voorzien.

Het geheel werd voorgesteld in het fort van Borsbeek. Het project bij het fort van Borsbeek werd geselecteerd bij de eerste projectoproep voor onthardingsprojecten. Hier wordt twee hectare verharding weggenomen en worden oude loodsen gesloopt met als doel plaats te maken voor biodiversiteit, waterhuishouding, belevingswaarde en natuurgebied. De oude loodsen worden gesloopt en na het weghalen van grote oppervlakten verharding wordt een natuurlijke herinrichting van 15 154 vierkante meter gerealiseerd. De activiteiten die plaatsvonden in de loodsen verhuizen naar historische gebouwen in het fort. De ontharde oppervlakte wordt toegevoegd aan natuurgebied onder beheer van Natuurpunt. De jury waardeert het ‘een eigentijdse herstel van een historische site.’

Op de site wordt een ruime natuurlijke herinrichting gerealiseerd, nadat grote oppervlakten verharding zijn weggenomen. Er komt geen bijkomend ruimtebeslag. De ontharde ruimte krijgt veel aandacht voor biodiversiteit, waterhuishouding en (historische) belevingswaarde en wordt zoals natuurgebied ernaast onder het beheer van Natuurpunt gebracht. Men hoopt de werken aan te vangen halfweg 2020. De subsidie van Vlaanderen bedraagt 250 000 euro.

Tot en met 9 november 2019 kunnen overheden, (burger)verenigingen, organisaties, bedrijven en scholen onthardingsprojecten indienen bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. De initiatiefnemers kunnen beroep doen op inhoudelijke expertise, communicatie en subsidies. Het betreft dus een breed traject om samen te werken aan een onthardingscultuur. De omslag in het ruimtegebruik moet mee het hoofd bieden aan de maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaat, watertekort en -overlast, demografie, mobiliteit en energie.

Via www.omgevingvlaanderen.be/ontharden kan er een subsidieaanvraag worden ingediend, die tot 75 procent van de onkosten dekt en maximaal 250 000 euro bedraagt. Elke aanvrager kan maximaal drie projecten indienen. Drie types van onthardingsprojecten komen in aanmerking: onthardingsprojecten met quick win, coalitievormende onthardingsprojecten en systemische onthardingsprojecten. Bij onthardingsprojecten met quick win gaat het om concrete dossiers die binnen de drie jaar kunnen worden uitgevoerd: een school die een speelplaats wil ontharden, een gemeente die een plein wil opbreken, een grondeigenaar die een gebouw van zijn perceel wil verwijderen.

Bij coalitievormende onthardingsprojecten gaat het om een bepaald gebied dat men samen met anderen wil ontharden. Op grote schaal ontharden en hiervoor een visie uitwerken om naar een uitvoering te kunnen gaan, kan binnen systemische onthardingsprojecten. Enkele voorbeelden: een gemeente wil een onderzoek voeren naar het schrappen van wegen en infrastructuur, een intercommunale wil een visie ontwikkelen op het herstructureren van verkavelingen zodat ontharding ontstaat, of een bedrijvengroep wil uitwerken hoe ze structureel tot ontharding kan overgaan op haar terreinen. (EM/Foto FB)

%d bloggers liken dit: