Provinciale veiligheidsoefening houdt hulpdiensten alert op Campus Alexianen

BOECHOUT – Op campus Alexianen van Zorggroep Multiversum in Boechout werd vanmorgen een provinciale veiligheidsoefening gehouden. Tijdens de oefening werd een brand op een afdeling met patiënten gesimuleerd.

Algemeen directeur Els Vanheusden: ‘Met deze oefening wil Multiversum zich voorbereiden op rampsituaties zodat we zelfs in zo’n situatie de best mogelijke zorg kunnen blijven verlenen.’

De valse noodoproep van de campus werd iets na negen uur ’s morgens uitgestuurd. Op de afdeling Cadenza 3 (een specifieke afdeling voor dubbeldiagnosebehandeling – internaliserende en externaliserende problemen in combinatie met verslaving -) was brand uitgebroken met snelle rookontwikkeling tot gevolg.

Alle interventieteams van de provincie Antwerpen spoedden zich ter plaatse: brandweer, politie, ambulances, de MUG, het Rode Kruis, … De gemeentelijke alarmfase werd afgekondigd.

Intussen was de evacuatie van de patiënten opgestart. Gaandeweg werd duidelijk dat er slachtoffers te betreuren vielen, onder de patiënten en de medewerkers. Bovendien bleek dat één van de medewerkers was neergestoken.

‘Dit zijn oefeningen waar we veel van opsteken; Natuurlijk hebben wij een intern noodplan en doen we regelmatig evacuatieoefeningen. Maar pas tijdens een veiligheidsoefening, waaraan verschillende hulpdiensten deelnemen, zie je of je noodplan echt werkt en of bepaalde zaken moeten worden bijgestuurd. Wij hebben alvast geleerd dat er tijdens een crisis efficiënter moet worden gecommuniceerd tussen het ziekenhuis en de hulpdiensten.’

Medisch directeur Geert Dom: ‘Het is vooral belangrijk dat je in zo’n situaties het overzicht blijft houden. Iedereen wil onmiddellijk in actie schieten maar je moet ook kunnen delegeren en je moet leren omgaan met chaos en onzekerheid. Oefening baart kunst, ook in crisissituaties.’

Omdat de gemeentelijke fase werd afgekondigd, was ook burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde) aanwezig. ‘Als gastgemeente voor het Sfinks Mixed Festival hebben wij al wel wat ervaring opgebouwd met nood-en Interventieplannen. Maar elke situatie is anders en we hebben hier dus graag aan meegewerkt. We hadden de buurtbewoners wel op voorhand verwittigd. Zo kon de oefening in alle rust verlopen.’

Ook Multiversum had vooraf medewerkers en patiënten op de hoogte gebracht van de oefening. Vooral de patiënten van de getroffen afdeling waren heel goed gebrieft over wat er zou gebeuren zodat hun evacuatie zonder problemen kon plaatsvinden.

Rond 11u30 was de oefening afgelopen en kon de gewone werking van het ziekenhuis worden hervat.

In de namiddag werd er tijdens een tafeloefening nog verder geoefend op samenwerking tussen alle betrokken partijen. (EM)

%d bloggers liken dit: