PVDA roept Raad van Bestuur Igean op: schrap het plan om zitpenningen te verdubbelen

Eind juni beslist de Raad van Bestuur van Igean over de verdubbeling van hun eigen “presentiegelden”. Vanaf dan zouden politici 213 euro ontvangen in plaats van 106 euro. En dat voor een vergadering van anderhalf uurtje. Beschamend op een ogenblik dat zoveel mensen vrezen voor hun job en hun inkomen. De PVDA voerde op 13 juni actie in Mortsel en aan andere recyclageparken in de provincie. En roept de Raad van Bestuur op de geplande verdubbeling te schrappen. 

In de raad van bestuur van de intercommunale IGEAN die onder andere de containerparken beheert, zitten politici van de dertig aangesloten gemeenten in het Antwerpse. Zij ontvangen “presentiegelden”, dat zijn zitpenningen voor de deelname aan de vergaderingen.

Ward Coenegrachts van PVDA Zuidrand reageert: “Volgende week stelt die Raad voor dat politici een dubbele premie zullen ontvangen wanneer ze in de vergadering zetelen. Dit betekent een opslag van 100% die ze zichzelf geven. Hierdoor zullen ze nu 213 euro krijgen voor een vergaderingetje van anderhalf uur. De politici ontvangen deze vergoeding bovenop de verloning van hun mandaat of de presentiegelden in de gemeenteraden. Voorzitter van IGEAN Milieu en veiligheid, en tevens Mortsels burgemeester Broeckx (N-VA) verdedigt het bedrag met als referentie de zitpenningen in de gemeenteraden. Maar sinds oktober 2018 legde Vlaanderen hiervoor een minimum vast van 49 euro en een maximum van 213 euro. Dat heel wat gemeenteraden zichzelf het maximum toekennen zegt al veel. Maar er is echt geen enkele reden waarom ze ook nog eens het onderste uit de kast moeten halen voor elke bijkomende vergadering waar ze de gemeente vertegenwoordigen.”

Zelfbediening op ogenblik dat zoveel mensen vrezen voor job en inkomen

Ward Coenegrachts: “Dat politici in volle coronacrisis hun eigen zitpenningen verdubbelen vinden wij beschamend. Die zelfbediening vindt plaats op een ogenblik dat zoveel mensen vrezen voor hun job en hun inkomen. Het toont hoe groot de kloof wel is tussen de burger en traditionele politici die vooral met zichzelf bezig zijn.”

“De PVDA vindt dat gemeenteraadsleden verkozen zijn om de bevolking te vertegenwoordigen, niet om zichzelf te verbeteren. Wat moeten werkende mensen hiervan denken? Poetspersoneel of winkelbedienden, met een bruto uurloon van 11, 12 of 13 euro bruto per uur? Nee, de geplande verdubbeling is niet meer in verhouding tot het werk dat anderen moeten doen om hetzelfde te verdienen.  Daarom dringt de PVDA er op aan bij de Raad van Bestuur en de betrokken politici om de geplande verdubbeling van zitpenningen te schrappen.”

%d bloggers liken dit: