Reveil eert overledenen op 1 november in Boechout

In bijna 1 op de 3 Vlaamse gemeentes dompelen muzikanten, dichters en verhalenvertellers op 1 november hun begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Met steun van de gemeente, lokale kunstenaars en de Academie van Lier staken ritueelbegeleiders Alexandra Hustinx en Karlijne Moons een mooi programma in elkaar in Boechout. De nieuwe maatregelen zorgden wel voor een uitdaging. Reveil Boechout komt daarom dit jaar, via de sociale media, je huiskamer binnen.

Reveil ontstond in 2014 toen de leden van brasspopband Zinger uit Deerlijk op een korte tijd afscheid hadden moeten nemen van een aantal vrienden. “Ze vonden het vanzelfsprekend dat ze hen al zingend zouden herdenken op 1 november. De tientallen mailtjes die achteraf binnenkwamen waren zo verwarmend dat de band besloot om dit uit te dragen. Een jaar later had Reveil zijn weg gevonden naar een twintigtal gemeenten en steden in Vlaanderen en Brussel. Dat aantal is blijven groeien”, vertelt Karlijne.

Reveil zou dit jaar voor het eerst in Boechout plaatsvinden. “Steeds meer mensen hebben er behoefte aan om op 1 november meer te doen dan enkel een bloem neer te leggen”, zegt Alexandra. “De samenleving heeft nood aan een rouwcultuur, waarbij rouw omarmd en besproken wordt. En dat kan door van de begraafplaats een plek te maken waar duizenden verhalen een eerbetoon zijn aan de wortels van een gemeente. Reveil wou een warm en sereen samenzijn voor iedereen bieden.”

Social media

Het oorspronkelijke programma kon na de aankondiging van de nieuwe maatregelen niet meer doorgaan. Daarom bedachten de initiatiefnemers een plan B. “Met dit nieuwe plan willen we mensen het warme gevoel van verbinding niet ontzeggen. Al snel kwam het idee om via enkele films Reveil bij de mensen thuis te brengen”, zegt Karlijne. “In totaal worden vier Reveil-momenten via social media verspreid. De eerste is een film met woordartiest Kris Philips over haar teksten op de postkaart. Deze Reveil-postkaarten worden vanaf vrijdag 30 oktober in de bloemenwinkels Falenopsis en Bloembar verspreid. In een volgend fragment draagt dichter Marc Tritsmans enkele gedichten voor. In de derde film vertelt kunstenaar Francois Blommaerts zijn persoonlijk verhaal over het kunstwerk Gekliefd. We sluiten af met het moment waarop het urnenkunstwerk belicht wordt. Onder leiding van Deborah Kools van Academie Lier werkten alle studenten aan deze installatie rond rouw en verlies. Dit werk is vanaf 1 november, na zonsondergang, op de begraafplaats van Boechout te bewonderen.”

Vervolg in podcast

Het verhaal van Reveil gaat hierna voort. Karlijne en Alexandra zijn als ‘Rouwe Vrouwen’ in gesprek gegaan met Boechoutenaars over het verlies van hun dierbare. Het werden mooie ontmoetingen over leed, leven en hoop. De eerste aflevering van deze podcastreeks wordt op 1 november gelanceerd. Om deze reeks meer bekendheid te geven, worden de geïnterviewden in beeld gebracht telkens met een mooie quote. Ook deze film zal via de sociale mediakanalen verspreid worden.

De filmpjes zullen te zien zijn via:

Facebook: Gemeente Boechout

Facebook: Karlijne Moons en Alexandra Hustinx

Instagram: de_essentie_vieren_herdenken

Instagram: escarmots_storytelling

Of kunnen aangevraagd worden via reveilboechout.

 

%d bloggers liken dit: