Roxane Taeymans debuteert in nieuwe gewichtsklasse tijdens BK judo

ANTWERPEN – Gisteren dinsdag organiseerden de Vlaamse Judofederatie en de stad Antwerpen een demomoment in de grote hal van station Antwerpen-Centraal. Er werd aan deelgenomen door onder meer Dirk Van Tichelt (bronzen medaille op de Olympische Spelen van Rio, Matthias Casse (wereldkampioen junioren 2017) en Roxane Taeymans (27) uit Mortsel (bronzen medaille bij de U23 in 2013). Dit jaar behaalde ze zilver tijdens de Tunis Open. Taeymans zorgt tijdens het Belgisch kampioenschap op 3 november in de Arenahal van Deurne voor een primeur.

‘Deelnemen aan een nationaal kampioenschap is niet evident. Het is altijd iets speciaal. Uiteraard zijn EK’s en WK’s belangrijker maar voor de ene keer dat je voor eigen supporters vecht wil je toch iets speciaal laten zien. Voor mij is het nog leuker omdat ik in Berchem woon en het kampioenschap dus echt in mijn achtertuin wordt georganiseerd. Ik weet dat ik als favoriet start. Daarom is de druk nog wat groter dan tijdens een Europees kampioenschap natuurlijk. En dan is er nog een ander aspect. Gedurende de weken na het BK ga ik aan de slag tijdens een GP in Den Haag en daarna in Tokyo. Daar wil ik er staan in ‘mijn’ categorie: de – 70 kilogram. Omdat ik niet te lang dat gewicht zou moeten aanhouden kamp ik in Antwerpen voor het eerst in mijn loopbaan bij de – 78 kilogram. Het wordt dus een stap in het onbekende. Mijn zwaarste tegenstander wordt Sophie Berger (21). Zij won al twee titels en behaalde onlangs zilver tijdens de European Open in Minsk. In mijn sport hangt veel af van de loting. Ik kan dus alleen maar mijn vingers kruisen dat ik haar pas in de finale moet bekampen.’

Roxane is al heel haar leven aangesloten bij Satori Kwai, gelegen aan de Amedeus Stockmanslei in Mortsel. ‘Zij doen het meer dan goed. Ze behoren misschien niet meteen tot de échte top in dit land maar staan toch net daaronder. Ik probeer daar – tussen mijn internationale wedstrijden door – nog zoveel mogelijk training te  geven.’ En dat is niet alles. Bovendien studeert ze aan de Katholieke Universiteit Leuven. ‘Ik behaalde al een masters in de talen en letteren en ben nu bezig aan business management.’ Clubvoorzitter Serge Appels is best tevreden met de werking van zijn club. ‘Ons ledenaantal fluctueert wat. Momenteel zitten we aan 160 judoka’s maar we bieden ook ju-jitsu (de Japanse verdedigingskunst) en escrima (een Filipijnse zelfverdedigingsmethode) aan, zodat we in het totaal 250 aangeslotenen hebben. Ons grootste talent is Dries Ponnet (17), die twee keer nationaal kampioen werd bij de jeugd en nu voor het eerst bij de senioren zal aantreden. Hij komt uit in de categorie – 66 kilogram.’

Het Belgisch kampioenschap senioren vindt op zondag 3 november een hele dag lang, van 9 tot 17 uur, plaats in de Arenahal. Er nemen 391 judoka’s aan deel. De organisatie ligt in handen van Top Judo Antwerpen. Nadat het Belgische judo in een dipje heeft gezeten is er nu opnieuw hoop. Op verschillende internationale tornooien veroverden Mina Libeer, Lois Petit, Myriam Blavier, Gabriella Willems en Amber Ryheul veertien medailles bij de U21, waarvan negen gouden. Ook hun mannelijke leeftijdsgenoten Matthias Casse, Jorre Verstraeten, Naoufal Ez Zerrad en Julien Debruycker doen het uitstekend. Vorig jaar behaalden de Belgische junioren wereldwijd het meest aantal medailles. (EM)

 

%d bloggers liken dit: