Samenwerking tussen gemeente Edegem en Opnieuw & Co breidt uit

Opnieuw & Co en het lokaal bestuur Edegem sloten begin dit jaar een nieuwe samenwerkingsovereenkomst af. “Vanaf nu haalt Opnieuw & Co zes keer per jaar huis-aan-huis het textiel op in onze gemeente”, vertelt burgemeester Koen Metsu. “Verder plaatsten ze 5 textielcontainers in het ecopark en 10 kledingcontainers op ons grondgebied”. “De activiteiten van Opnieuw & Co groeien jaarlijks”, gaat directeur Koen Goemans van Opnieuw & Co verder. “Ieder jaar worden meer goederen opnieuw in omloop gebracht. Die positieve trend kunnen we enkel volhouden wanneer we nog meer goederen kunnen inzamelen. De textielophalingen in Edegem zijn dus een opsteker.”

“Wij zijn erg blij dat we vanaf dit jaar ook textiel kunnen ophalen in Edegem”, zegt een tevreden directeur Koen Goemans. “Het textiel dat we inzamelen komt lokaal weer in omloop en dat is goed voor het milieu. Met onze groei creëren we ook meer sociale tewerkstelling. Ik ben de inwoners van Edegem nu al erg dankbaar voor het textiel dat we bij hen kunnen ophalen.”

Burgemeester Metsu gaat verder met de cijfers: “Edegemnaars vinden hun weg naar de kringwinkel erg vlot! Onze gemeente scoort een gemiddelde van 10 kg hergebruik per inwoner per jaar en staat daarmee in de top 10 van Vlaanderen. Het is bovendien het dubbele van het hergebruikcijfer van de gemiddelde Vlaming. Door de textielophaling zal dat cijfer van Edegem alleen nog maar stijgen. En nog een interessant weetje: Volgens berekeningen van het Nederlandse onderzoeksbureau TNO levert elke ingezamelde kilo goederen, eveneens een besparing op van 1 kg CO2 uitstoot. De textielophaling in Edegem zal dus ook zorgen voor extra CO2 besparing.”

Lokaal bestuur Edegem ondersteunt Opnieuw & Co al jaren financieel. Vanaf 2020 wordt een vast bedrag van 2 euro per inwoner betaald. Tot vorig jaar betaalde de gemeente Edegem een vaste prijs per ton herbruikbare goederen die door Edegemnaren werd ingezameld. Deze financiering wijzigt dus en wordt goedkoper voor Edegem.

 

%d bloggers liken dit: