SaniMemorix zet preventie tegen dementie woensdag in Mortsel op de kaart

MORTSEL – Met de werkgroep ‘Omdat dementie te belangrijk is om zomaar te vergeten’, zet men in Mortsel maandelijks in op de bestrijding van deze ziekte. Nu woensdag 14 november, van 9 tot 12 uur, trekt men naar de plaatselijke markt voor een preventiecampagne.

Samen met WZC Meerminnehof, WZC Rubens – gelegen in de Jozef Hermanslei -, GZA Sint-Jozef en het Expertisecentrum Dementie Orion uit Antwerpen deelt men aan alle geïnteresseerden SaniMemorix uit, een vaccinatie tegen dementie. Althans, zo ziet het er uit. Een gezonde levensstijl tussen je 40ste en 75ste doet de kans op dementie al gevoelig dalen. Een vaccinatie tegen dementie bestaat echter niet. Het aantal personen met dementie in ons land stijgt volgens de verwachtingen van ongeveer 132 000 in 2018 naar 188 000 in 2035, een toename met 42,7 procent. Belangrijkste oorzaak daarvan is de groeiende levensverwachting en de vergrijzing van de bevolking. Hoewel een hoge leeftijd de belangrijkste risicofactor is op dementie, heeft ook een (on)gezonde levensstijl wel degelijk een impact. Dit is onvoldoende bekend. Om het belang hiervan te onderstrepen, is er de preventiecampagne SaniMemorix. Die leert ons dat er een hele sterke relatie is tussen cardiovasculaire gezondheid en cognitieve gezondheid. Wat goed is voor het hart is met andere woorden goed voor het brein. Ook wie lang cognitief en sociaal actief blijft, loopt minder risico op dementie. Kortom, gezond leven is het beste vaccin tegen dementie.

Deze, en andere nuttige weetjes, vind je terug in het vaccinatiedoosje SaniMemorix. Op de woensdagmarkt tik je er eentje op de kop en kom je meer te weten over de beschermende factoren. Specialisten in de materie zijn aanwezig om mensen te informeren, vragen te beantwoorden en gericht door te verwijzen. Wat bijzonder vaak wordt vergeten is dat gehoorverlies tussen je 45ste en 65ste kan leiden naar dementie. Zonder tijdige correctie zoals een gehoortoestel of cochleair implantaat heeft dit een versnelde achteruitgang van het denkvermogen tot gevolg. Slecht horen tast ook het luisteren aan, waardoor een deel van de hersenen alsmaar minder wordt geactiveerd.

De nationale campagne werd ontwikkeld door Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en loopt in samenwerking met de Alzheimer Liga Vlaanderen, het Vlaams Apothekers Netwerk en Vlaams Instituut Gezond Leven en wordt gesteund door minister Jo Vandeurzen (CD&V). In de ‘vaccindoosjes’ zit  een bijsluiter, een pillenstrip vol tips ‘goed voor je hersenen’ en ‘goed voor je hart’ én nootjes.

Liesbeth Luts, referentiepersoon dementie in Mortsel: ‘Twee keer per jaar komen we samen met al onze partners die meewerken aan het project en maandelijks bieden we een activiteit aan rond dementie. Denk hierbij aan ontspanning, informatie, workshops,… telkens met een andere insteek. Zo is er op dinsdag 4 december in Meerminnehof een infoavond over ‘dementie en palliatieve zorgen’. In januari brengen we, in samenwerking met Cinema M, de film ‘Facades’ van Kaat Beels en Nathalie Basteyns met Johan Leysen in de rol van een dementerende vader. Daarnaast komt het contactkoor van woonzorgcentrum Meerminnehof maandelijks samen om gemengd (personen met en zonder dementie), te zingen.’

Wie vragen heeft, andere mantelzorgers van personen met dementie wil ontmoeten of zijn verhaal eens kwijt wil kan terecht bij zorgintake via 03 443 94 00. (EM)

%d bloggers liken dit: