SMOK brengt graffitikunstwerk aan op muur van Den Willecom in Edegem

EDEGEM – Een participatietraject met het gemeentepersoneel, kunstencentrum Huis Hellemans en de creatieve insteek van SMOK (de ‘artiestennaam’ van street artist Bart Boudewijns – 46) liet Den Willecom duurzame ontwikkelingspunten scoren. Edegem maakt de duurzame ontwikkelingsagenda van de Verenigde Naties mee waar. Daarbij krijgt ze hulp van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) die Edegem selecteerde als één van de twintig pilootgemeenten om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals) of SDG’s in de praktijk te brengen.

Burgemeester Koen Metsu (N-VA): Edegem ging niet enkel een partnerschap aan met SMOK om tot een prachtig graffitikunstwerk te komen, maar ook met haar eigen personeel en kunstencentrum Huis Hellemans. De collega’s die in de nabije toekomst het nieuwe vrijetijdscentrum Kruispunt zullen bezetten, kregen daarbij een doorslaggevende stem. Zij zullen immers dagelijks uitkijken op het kunstwerk dat op de zijmuur van Den Willecom prijkt. Je personeel een stem geven, en partners zoeken, is helemaal in lijn met het idee achter de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.’

SMOK (centraal op de foto samen met zijn zoon en geflankeerd door beide schepenen), is ook bekend door de muurtekening over een ‘bomma’, die hij maakte met steun van de jeugddienst en die men aantreft op een muur in de fietsverbinding tussen de Prins Boudewijnlaan en het Noullaertsplein.

Schepen Lawrence Vancraeyenest (N-VA): ‘Met de zeventien Sustainable Development Goals (SDGS) of Global Goals willen de Verenigde Naties iedereen oproepen om een betere wereld te ontwikkelen tegen 2030. SDG 17 roept op om dergelijke partnerschappen aan te gaan en daarmee scoort Edegem ook meteen op Goede gezondheid en welzijn (SDG3), want personeel betrekken leidt tot meer motivatie en efficiënte op de werkvloer. Toeschouwers komen in aanraking met street art en vinden zo de weg naar kunstencentrum Huis Hellemans. Daar doen ze weer nieuwe ideeën op en leren bij (SDG 4). Dat zorgt er dan voor dat het lokale bestuur sterke publieke diensten (SDG 16) kan leveren. En zo kunnen we nog even doorgaan, want werken aan één doelstelling is werken aan meerdere.’

De kunstwerken van SMOK zijn te zien in de Verenigde Staten, Portugal, Frankrijk en Nederland, maar ook op de binnenplaats van de Antwerpse bibliotheek Permeke – waar hij een gigantische afbeelding van Tourist LeMC heeft aangebracht – of in het dienstencentrum De Horizon in Gent. Namens ons land mocht hij ook tekeningen aanbrengen op de klimaattrein, die in februari van dit jaar in Katowice vertrok en twee maanden later in Brussel arriveerde.

Schepen Koen Michiels (N-VA): Het was geen eenvoudige taak om de abstracte globale agenda te verbinden aan de ideeën van de medewerkers van VTC Kruispunt. Daarom organiseerde het gemeentebestuur samen met SMOK een workshop. Daaruit bleek dat de thema’s traditie, trouw, sierlijkheid en het klassieke belangrijk waren. Aangevuld met de warmte van open van geest zijn, vriendelijkheid en elkaar ontmoeten. De zwaan staat voor het klassieke en de knuffel voor de warmte: een warme, betrokken gemeenschap die zich verbonden weet door een uitgebreid vrijetijdsaanbod. De tien wegwijzers voor Edegem komen op die manier ook in het kunstwerk terug.’ (EM/ Foto gemeente Edegem)

%d bloggers liken dit: