Sofie Ruymaekers: ‘Mensen weten vaak niet wat hun hond hen wil vertellen’

MORTSEL – Sofie Ruymaekers van 4Sanca uit Mortsel is gepassioneerd door honden. Ze traint ze, heeft een hondenschool in Lint, geeft gedragstherapie, binnenkort brengt ze lezingen in Boechout en nog zoveel meer. “Mijn doel is om mensen en honden dichter bij elkaar te brengen.”

Het loopt dikwijls al mis van bij het begin: de aankoop van een puppy. ‘Mensen stappen vaak een zaak binnen, vragen een hondje en kopen het meteen aan. Zo hoort het niet. De fokker moet een gesprek hebben met de kandidaat-koper en duidelijke informatie meegeven over het ras. Ik ken iemand die twee jaar heeft moeten wachten op de geschikte hond. Dan is dat maar zo.‘ Mensen hebben nood aan puppy-advies. Ik probeer van hun dier een gebalanceerde huishond te maken. De meesten die naar mij toestappen zijn op zoek naar gedragstherapie. ‘Mijn hond trekt zo tijdens het wandelen’, luidt het dan. ‘Maar ze stellen zich nooit de vraag waarom hij trekt. Ik vraag dikwijls aan mensen waarom ze gaan wandelen met hun hond. En bijna altijd kom je bij hetzelfde antwoord terecht – eventueel via een omweg – : ze doen het om zelf fit te blijven. Maar ze vergeten dat zo’n wandeling meer is dan alleen fysieke beweging voor een hond. Eén voorbeeld: een hond heeft vier poten. Die kan niet op dezelfde manier een bocht nemen als zijn baasje maar niemand denkt daaraan. Indien mensen een langere lijn zouden kopen, zou hun hond meer ontspannen kunnen lopen. Een hond heeft van nature uit de behoefte om te snuffelen. Omdat hij dat probeert klagen veel mensen over het feit dat hij ‘trekt’. Andere honden trekken omdat ze zich onveilig voelen en naar huis willen.‘

‘Eén op de 10.000 honden is van het rustige type. Mensen begrijpen dat niet. Ze denken dat een grote hond wispelturig is en een kleine de kalmte zelf maar dat is niet zo. Neem nu een Mastiff. Dat is een rustig dier maar een Pomeriaan – heel populair – is dat helemaal niet. Het belangrijkste is dat de eigenaar zijn wil niet gaat opleggen want anders worden de honden gefrustreerd met allerlei gedragsproblemen tot gevolg.

‘De meeste mensen gaan niet bewust verkeerd om met hun hond maar sommigen zijn hardleers. Wanneer ze naar mijn hondenschool komen, verwacht ik dat ze zich niet alleen dat ene uurtje per week om hun dier bekommeren. Je moet er ook mee oefenen. Een hondenschool is er om problemen met de hond te voorkomen, niet om ze op te lossen. Elke hond is anders.

Wanneer ik tijdens een consultatie het met de eigenaars heb over voeding en routine, observeer ik de hond. Ik kijk hoe hij reageert wanneer ik bijvoorbeeld een beweging maak.’ Een andere opmerking van veel eigenaars gaat over het blaffen. ‘Een hond blaft niet zomaar. Ik ken baasjes en trainers die enkel op het probleem focussen, ik zie dat anders. Je moet op zoek gaan naar de oorzaak, de reden waarom de hond blaft.’

Om de richting dierenzorgtechnieken te kunnen volgen liep Sofie gedurende de drie laatste jaren van haar humaniora school in Roeselare, de enige plek waar dat toen op het programma stond. Later is ze de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut en instructeur gaan volgen.

Sinds juli is ze fulltime aan de slag. ‘Als zelfstandige is het niet makkelijk. Ik zit boordevol ideeën. Mijn ouders en mijn vriend helpen mij met handgemaakte originele (denk)speeltjes voor de hond en ik ben bezig met het uitwerken van lezingen, workshops en het schrijven van een boek. In samenwerking met The Doggy Shop, een speciaalzaak in natuurvoeding, op de Provinciesteenweg in Boechout ga ik lezingen geven. Je merkt het: ik heb plannen genoeg.’

Meer info op www.4sanca.be (EM)

%d bloggers liken dit: