Solidariteitskoor Frappant komt opnieuw naar De Kern in Wilrijk en Berchem

WILRIJK – Solidariteitskoor Frappant brengt dit theaterseizoen de gloednieuwe voorstelling ‘Het circus van het leven, de liefde en nog zo van die dingen’. In een regie van Patrick Maillard geven vier dirigenten, vijftien muzikanten en 120 zangers het beste van zichzelf in een schaamteloos optimistische en feestelijke voorstelling, die ‘goesting’ geeft om te blijven geloven in morgen.

De voorstelling bruist van energie en reist van Galicië tot Congo, van het noordelijke Finland tot de zuidelijke Kaapverdische eilanden, van een haka uit Nieuw-Zeeland tot een Portugees volkslied, in het Roma, het Jiddisch, het Lets, het Swahili, het Occitaans en zelfs in het Vlaams, van Pete Seeger tot Ramses Shaffy, van Cesária Évora tot Wannes Vandevelde, van een twaalfde-eeuwse ballade tot vandaag, van weemoed tot vrolijkheid, van ingetogenheid tot feest, maar komt steeds thuis bij het leven en de liefde. Frappant staat al 30 jaar op Vlaamse podia en op straten en pleinen met een internationaal repertoire wereldmuziek. Het koor trad eerder al op met onder meer Willem Vermandere, Raymond van het Groenewoud en Nathalie Meskens. In 2015 was Frappant samen met poppen uit het atelier van Theater Froefroe en met mezzosopraan Kim Meyns te horen en te zien in de Antwerpse Culturele Centra met de voorstelling ‘De historie van Den Eene en Denandere’, acht maal in volle zalen en met telkens enthousiaste reacties.

Frank Roels, pr- en communicatieverantwoordelijke: ‘De wereld lijkt vandaag op een circus van dwaze clowns, vingervlugge goochelaars die zakkenrollers lijken, onverantwoordelijke evenwichtskunstenaars, acrobaten op het scherp van de snee, trapezekunstenaars zonder net, messenwerpers met slechte bedoelingen en een orkest dat valse noten blaast, terwijl de circusdirecteur het publiek beledigt. En wij, wij zitten erbij en kijken ernaar. Of toch niet? Wat als we het circus in eigen handen nemen? Wat als clowns teder en melancholisch zijn? Wat als goochelaars hoop uit hun hoed toveren en evenwichtskunstenaars de balans zoeken tussen droom en daad? Wat als messenwerpers dansers worden, begeleid door een feestelijk orkest? Wat als trapezekunstenaars als vrije vogels de lucht doorklieven en de circusdirecteur boodschapper wordt van de toekomst? En wat als de liefde het leidmotief wordt dat iedereen verbindt?’

Frappant gaf eind vorig jaar al twee optredens in De Kern in Wilrijk en kwam ook onder meer naar Aartselaar. Op zaterdag 4 mei (om 20u15) brengen zij hun show in het Cultureel Centrum van Berchem en op zaterdag 24 mei (eveneens om 20u15) keren ze terug naar Wilrijk. Solidariteitskoor Frappant steunt met de opbrengst van deze voorstellingenreeks onder meer de Palestijnse Circusschool en Circus Zonder Handen. De Palestijnse circusschool gelooft in een toekomst voor Palestina, waar kinderen en jongeren op een positieve manier investeren in hun samenleving. Vandaag zet de Israëlische bezetting de Palestijnse samenleving immers onder zware druk. Geweld en uitzichtloosheid domineren. Waarden zoals vertrouwen, waardigheid, samenhorigheid, respect en hoop dreigen lege begrippen te worden. Circus Zonder Handen is een sociale en inclusieve circusschool in Brussel die circusactiviteiten aanbiedt aan kinderen vanaf vier jaar. Het budget van financieel kwetsbare families in Brussel biedt vaak geen ruimte om deel te nemen aan zinvolle vrijetijdsbesteding. Omdat vrijetijdsparticipatie een belangrijke hefboom is in het doorbreken van sociale uitsluiting en de vicieuze cirkel die armoede vaak is, maakt Circus Zonder Handen zijn circusactiviteiten toegankelijk voor iedereen (EM)

%d bloggers liken dit: