Spanje geen partij voor ontketende Red Lions die nu ook Europese titel pakken

ANTWERPEN – Wereldkampioen België mag zich sinds vanavond ook – en dit voor het eerst Europees kampioen hockey – noemen. In een zinderende sfeer – voor bijna 8 000 dolenthousiaste fans walsten onze landgenoten over de Spaanse armada heen. Na één kwart was het nog maar 1-0 maar nog voor de rust werd de beslissende kloof geslagen. België pakt niet alleen de Europese titel maar is nu ook zeker van een plaats op de Olympische Spelen volgend jaar in Tokyo.

Opmerkelijk: e Red Lions slikten tijdens dit tornooi geen enkele tegentreffer op strafcorner. Dat was ooit wel anders. Bovendien pakten ze drie van de vier individuele prijzen: Vincent Vanasch werd oververdiend keeper van het tornooi, Victor Wegnez – heel sterk in de halve finale tegen Duitsland – de beste speler en Tom Boon en Alexander Hendrickx topscorer.

Na negen minuten opende ouderdomsdeken Dohmen de score na een opening van Van Doren. Nog voor de rust tekende België drie nieuwe treffers aan. Boccard bereikte met een botsende bal Van Aubel (2-0 na 16 minuten), een strafcorner van Boon verdween in de bovenhoek (3-0 na 22 minuten) en Stockbroeckx knalde na 26 minuten in de kortste hoek raak (4-0). Na de pauze was het enkel uitkijken of België de recordscore van Nederland, dat in de vorige EK-finale Duitsland met 6-1 versloeg, zou verbeteren. Dat gebeurde niet. Het hoefde niet meer. Spanje gooide vrij vlug de handdoek. Na een fout op Briels schoot Hendrickx de strafcorner, via twee tegenstanders, binnen. De 5-0 was meteen ook de eindscore.

Alexander Hendrickx: ‘We zijn erg sterk aan deze wedstrijd begonnen. Toen we vroeg op voorsprong kwamen wisten we dat de buit al zo goed als binnen was.’ Arthur De Sloover: ‘We hebben getoond dat we het beste team uit dit tornooi waren. We moeten uiteraard wel met de twee voeten op de grond blijven. Er zijn nog voldoende sterke teams, denk maar aan Australië. Deze zege hebben we ook te danken aan het publiek dat een hele week lang achter ons stond. De titel winnen in eigen huis was onze grote droom die nu ook is uitgekomen. Dat was ook het belangrijkste. Dat daarbij een Olympisch ticket hoort is uiteraard meegenomen. We hebben nu een unieke kans om de tripple te behalen: wereld-, Europees en Olympisch kampioen. Het feit dat we vaak samen trainen speelt alleen maar in ons voordeel.’

Tom Boon: ‘Ik kan niet beschrijven wat ik nu voel. Dit is het mooiste tornooi uit mijn leven. De wereldtitel was uiteraard belangrijk maar wanneer je Europees kampioen kan worden voor eigen publiek dan voelt dat ook fantastisch aan. Hier hebben we zo hard voor gewerkt. Dit is geweldig mooie propaganda voor het Belgische hockey. Dat ik één van de vier topschutters word is leuk maar het belangrijkste is dat we die beker in de lucht hebben kunnen steken. Ik ben bijzonder content met het seizoen en het tornooi dat ik heb gespeeld. Mijn favoriete moment van dit EK? De inval van Vanasch tijdens de halve finale waarna ik op counter de 2-1 kon scoren.’

Nederland eindigde op de derde plaats na winst tegen Duitsland. Ierland zakt verrassend uit de A-groep. Het verloor tegen Wales. Morgen komen de Belgische meisjes al om 11u15 in actie tegen Wit-Rusland. Om 16 uur spelen Nederland en Duitsland de finale. (EM)

%d bloggers liken dit: