Sportfiguur van Boechout is zestienjarig talent uit Lint dat studeert in Hove

BOECHOUT – Het blijft een wat moeilijke zaak: woon je in gemeente A maar bedrijf je je sport in gemeente B, waar kan je dan uitgeroepen worden tot sportfiguur? Niet zo’n makkelijke keuze. In Boechout denk ik dat er weinig in te dingen valt tegen de verkiezing van supertalent Pieter Markey. Hij is pas zestien, werd ook al drie keer belofte van het jaar in de gemeente, en kreeg nu de prijs van verdienstelijkste Boechoutse (senioren)sporter. Omdat hij lid is van Robin Hood, dat huist in Capenberg, is de link met de gemeente er wel degelijk.

‘35 procent van onze inwoners maakt gebruik van de Boechoutse sportinfrastructuur’, vertelde schepen Rudi Goyvaerts (PRO Boechout @ Vremde) voor aanvang van de kampioenenviering. 356 sporters kregen een aandenken. Dat de belangrijkste trofee naar Markey zou gaan was niet meteen een verrassing. Hij mag zeer terecht hopen op een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

Op zijn dertiende werd hij al lid van het nationale team. ‘Sinds twee jaar speel ik ook internationaal. Dat werpt zijn vruchten af want dit jaar in Italië behaalde ik mijn eerste gouden medaille. In 2019 hoop ik goed te presteren op het WK in Madrid.’ Toch is de band met Boechout er niet om louter sportieve redenen. ‘Mijn grootouders wonen in een serviceflat van Capenberg dus voor of na een training kan ik daar even binnenspringen.’

De meeste kinderen denken aan voetbal, basketbal, tennis of wielrennen wanneer ze beginnen te sporten. Zoniet Pieter. Die wou godbetert gaan boogschieten. ‘Tja, hoe gebeurt zoiets? Ik was negen en we gingen naar de Decathlon in Schelle. Daar zag ik een boogje hangen en ik wou dat hebben. Ik was er helemaal gek van. Toen vernam ik voor de eerste keer dat mijn grootvader ook ooit boogschieten heeft gedaan. Mijn eerste pogingen waren zeer slecht maar langzamerhand verbeterde ik me en in 2013 behaalde ik mijn eerste medaille als provinciaal kampioen indoor. Vanaf dan kreeg ik meer zelfvertrouwen. Dat zorgde ervoor dat ik gedurende twee jaar geen enkele wedstrijd meer verloor.’

Professioneel boogschieten is niet aan de orde. Daarom moet Pieter zijn studies combineren met zijn sport. Hiervoor kiest hij niet meteen voor de makkelijkste weg. ‘Ik volg Latijn-Wiskunde aan Regina Pacis in Hove en krijg gelukkig genoeg faciliteiten. Zo maakte men er geen probleem van dat ik onlangs aan een competitie in Nimes deelnam. Volgend jaar trek ik naar KULeuven om er mijn studies burgerlijk ingenieur aan te vangen. Dat wordt andere koek. Vandaar ook dat de Spelen van 2020 te vroeg komen. Ik zit in het project 2024 van Sport Vlaanderen en het BOIC. Daar willen we knallen. Ik hoop zelfs op een medaille maar dan wel in teamverband. Dat geeft meer uitstraling. Nu moet je met een vergrootglas op zoek naar beelden van onze sport. Van de vorige Spelen heeft RTBF iets uitgezonden, de VRT gaf niets terwijl de deelnemer een Vlaming was.’ We mogen Pieter wel degelijk een topsporter noemen. ‘Ik train drie uur per dag: in Herentals, in onze tuin in Lint – al vindt de kat dit niet altijd leuk – , in het bedrijf van mijn ouders in Waarloos en op Capenberg. In de zomer ga ik volle bak, nu wordt er ook recuperatie ingevoerd.’ De andere prijzen gingen naar turner Briek Janssens (belofte), Joni Verret (G-sporter), Oxaco BVC u15 (ploeg) en Deurnenaar Jim Reunis (84), duivel-doet-al bij de voetbalafdeling van Oxaco. (EM)