Stad Mortsel brengt in woord en beeld hulde aan Ivo Michiels

MORTSEL – De stad Mortsel brengt in woord en beeld hulde aan Ivo Michiels (1923-2012), één van haar bekendste auteurs. In december kan je in de bib in de Eggestraat de tentoonstelling Ivo Michiels Leven en Werk bekijken. Je komt er meer te weten over deze bijzondere auteur en Het boek Alfa, één van zijn belangrijkste romans.

Ivo Michiels werd geboren in Mortsel als Henri Ceuppens. Hij groeide er op in een traditioneel, bescheiden en katholiek milieu. Hij was zestien toen hij ging werken in het labo bij Gevaert, net als zijn vader. Een jaar later trok hij naar de Westhoek om reservist in het Belgisch leger te worden. Via Rijsel belandde hij in het Zuiden. Het verhaal van zijn mobilisatie en de avonturen in Frankrijk beschrijft hij in Kruistocht der jongelingen (1951). De roman behoort tot het betere jeugdwerk. Michiels bewees hierin dat hij typische details een hogere symboolwaarde kon geven.
In augustus 1940 keerde hij terug naar de heimat en ging hij opnieuw aan de slag bij Gevaert. Vier jaar later werd hij opgeëist door Duitsland. Hij werd verpleger in een stedelijk hospitaal in Lübeck. Daar ontmoette hij zijn eerste vrouw. In februari 1944 keerde hij terug naar ons land maar niet voor lang. Zijn echtgenote was zwanger en bleef in Antwerpen maar hij verkoos om terug te gaan naar Lübeck. Omdat de bevalling van zijn vrouw niet vlot verliep, kreeg hij de toestemming om naar Mortsel te gaan op voorwaarde dat hij na zijn verlof Oostfronter zou worden. Hij slaagde er echter in om onder te duiken. Omwille van zijn engagement voor het Oostfront, werd hij na de oorlog opgepakt en veroordeeld tot twaalf maanden effectief met kwijtschelding van vier maanden. Hij werd geïnterneerd in de abdij van Hemiksem. Na zijn vrijlating liep zijn huwelijk spaak.

Ivo Michiels schreef na de vijfdelige alfa-cyclus het tiendelige Journal brut, waarvan in 2001 het laatste deel verscheen. Het Afscheid was jarenlang verplichte literatuur op de middelbare school. We kennen hem ook uit de filmwereld. Hij regisseerde Meeuwen sterven in de haven en Een vrouw tussen hond en wolf. Hij was eerst redactiesecretaris en nadien directeur van het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Hij schreef bovendien voor Het Handelsblad. Michiels ontving het eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Brussel. Zijn laatste werk, Maya Maya, verscheen na zijn dood. Michiels woonde sinds 1979 in de Vaucluse. In 2005 werd hij geopereerd aan de pancreas. Zeven maanden lang zweefde hij tussen leven en dood. Hij overleed in Le Baroux in de Provence aan de gevolgen van een hartaanval. Voor zijn verhuis naar Frankrijk woonde Michiels in Zonnegem, een deelgemeente van Sint-Lievens-Houtem. Daar werd in oktober de Ivo Michielsweg ingehuldigd.

Ook zijn derde echtgenote Christiane Faes was auteur. Haar boek ‘Namaste’, een ode aan haar echtgenoot, wordt morgen woensdag voorgesteld in de bibliotheek van Mortsel. Er kan echter niemand meer bij. Het was de bedoeling dat zijzelf haar werk zou presenteren maar ze overleed op 27 november in Berchem. Een bezoekje brengen aan de tentoonstelling kan nog tot eind december, tijdens de openingsuren van de bib: maandag, dinsdag en donderdag van 14 tot 20 uur, woensdag van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur, vrijdag van 14 tot 19 uur en op zaterdag van 9u30 tot 12u30. Op zondag en op 24, 25, 26 en 31 december is de bib gesloten. (EM/Foto bib Mortsel)

%d bloggers liken dit: