Streekvereniging Zuidrand bracht burgers en boeren dichter bij elkaar

De Streekvereniging Zuidrand startte in 2018 met het project ‘Burgers en Boeren’ om bewoners dichter bij de landbouwers in de Zuidrand te brengen. Twee jaar en enkele geslaagde acties later kent het project haar eindpunt.

Het team achter de boerderij

Met het project ‘Burgers en Boeren’ wilde de Streekvereniging Zuidrand de landbouwers in de streek meer op de kaart zetten. Door hen meer zichtbaarheid te geven, wordt het voor de burger gemakkelijker om hen te vinden en meer te weten te komen wat er nu eigenlijk achter de schermen van zo’n boerderij gebeurt.

De afgelopen twee jaar zette de Streekvereniging Zuidrand de dertien landbouwbedrijven die meewerkten aan Burgers en Boeren extra in de kijker. En dat mag je letterlijk nemen.

“Bij elk van de landbouwers werd een bord geplaatst waarbij de boer zichzelf, zijn familie en zijn activiteiten voorstelt. Zo kan je in één oogopslag zien welke mensen er op de boerderij werken, en welke producten er worden gemaakt. Ten slotte zetten we een link naar de website waar je meer informatie over de boer kan krijgen.”, vertelt Greet De Wilde, medewerker landbouw bij de Streekvereniging Zuidrand.

Naast de borden, kan je via de website www.dezuidrand.be kennismaken met de landbouwers uit de Zuidrand. Daar krijg je een korte historiek, een voorstelling van het ‘team achter de boerderij’ en een handige contactpagina per landbouwer.

Sinds deze zomer kan je ook digitaal een kijkje achter de schermen nemen. Van 12 boeren werd een bedrijfsfilmpje gemaakt, waarbij ze zichzelf en hun landbouwactiviteiten voorstellen. Die kan je bekijken via de website van de Zuidrand, of door de QR-code aan het infobord bij de boer te scannen.

Dichter bij de boer

Niet alleen visueel, maar ook fysiek de burgers dichterbij de boeren brengen, dat was de opzet van het project ‘Burgers en Boeren’. Enkele boeren zorgden er daarom voor dat hun landbouwbedrijf in groep kan bezocht worden, andere gingen nog een stapje verder.

Negen landbouwers richtten een ontvangstruimte in om groepen op hun boerderij te ontvangen. Dat ging van het plaatsen van enkele tafels en banken tot het volledig inrichten van een ontvangstruimte in de hoeve of stal zelf.

Op 11 boerderijen zorgde het project voor een boost bij de verkoop van hoeveproducten. Daarbovenop opent Vrijselhof in Kontich half december een gloednieuwe hoevewinkel die ook inzet op beleving: klanten zullen er rustig kunnen genieten van de aanblik van het boerderijlandschap.

Op 8 boerderijen werd de educatieve werking dan weer verder uitgebouwd. “Zo konden kinderen in de zomer van 2019 op de boerderij van Malisart- Bella&Rosita in Edegem genieten van 4 boerderijvertellingen, en daarna nog een hoeve-ijsje eten. Bij de Gasthuishoeve Boshoek kan je dan weer terecht voor kinderfeestjes en workshops. Ook boerderijkampen en klasbezoeken werden uitgewerkt”, weet Bart Seldeslachts, voorzitter van de Streekvereniging Zuidrand. “We mogen stellen dat we met dit project de burger toch iets dichter bij onze boeren hebben weten te brengen.”

Samen met een heleboel vrijwilligers werden ten slotte enkele activiteiten op poten gezet: zo kon je in 2019 meegenieten van een hoevepicknick met uitsluitend hoeve- en streekproducten uit de Zuidrand. Afgelopen zomer werden er ook zes volledige fietsroutes en één raadsel-speurtocht voor kinderen uitgewerkt, steeds met een link naar de landbouwers en het boerenleven. Alle fietstochten vind je hier: https://www.toerismezuidrand.be/nl/fietstochten-burgers-en-boeren

Foto: Lotte Meuleman

%d bloggers liken dit: