Studenten van ABK Mortsel houden dubbeltentoonstelling in Edegem

MORTSEL – Het atelier beeldhouwen en ruimtelijke kunst van de Academie voor Beeldende Kunst (ABK) Mortsel heeft een sterke reputatie opgebouwd op vlak van de output van artistieke kwaliteit. Het streeft ernaar studenten op te leiden die afstuderen met kwalitatief hedendaags en persoonlijk ruimtelijk beeldend werk, met name sculpturen en ruimtelijke kunst.
.
Sinds enkele jaren kiest men ervoor om de afstudeertentoonstelling buitenshuis te laten plaatsvinden op originele, karaktervolle locaties. De setting van Fort 5 in Edegem past helemaal binnen dit opzet. Dit jaar studeren een tiental leerlingen af. Voor hen is dit een uitgelezen kans om hun werk op een externe locatie aan een groter publiek te presenteren.

Veel aandacht gaat uit naar de scenografie en visuele aantrekkelijkheid van deze tentoonstelling. Enerzijds staat het werk van de studenten in de kijker, anderzijds maakt de toeschouwer kennis met het lokale erfgoed, Fort 5. Daarnaast creëert men ook een grotere visibiliteit voor de kunstacademie.

Je kan deze tentoonstelling gratis bezoeken in Kunstwerk, Binnenfort, op de eerste verdieping (ingang Fort 5 via Vestinglaan) van 15 tot 23 juni (op zaterdag en zondag van 10 tot 17 uur).

De leerlingen van het atelier tekenkunst algemeen werken met diverse materialen zoals houtskool, bister, inkt, pastel, acryl en aquarel naar composities van objecten, foto’s en collages. De acht afstudeerwerken zijn elk op zich een artistieke weergave van een eigen onderwerp: een persoonlijke en experimentele zoektocht naar vorm, inhoud en techniek. In het atelier grafisch ontwerp en illustratie ligt de focus op illustratie- en afficheontwerp.

Zoals in het afstudeerwerk van de twee exposanten te zien is, komen verschillende technieken in dit atelier aan bod: lino, materiaaldruk, pentekening, monotype en heel belangrijk: digitale beeldverwerking. Tijdens hun opleiding grafiekkunst maken de leerlingen kennis met een brede waaier aan grafische technieken zoals linosnede, ets, houtsnede, steendruk, …

Na verloop van tijd kiezen ze voor de werkwijze die hen het best ligt. In deze expositie is het resultaat te zien van de persoonlijke invulling die twee eindejaarstudenten gaven aan de technieken waarin ze zich verdiepten.

Deze tentoonstelling kan eveneens gratis worden bezocht in Huis Hellemans aan de Strijdersstraat van 15 tot 30 juni (op woensdag en vrijdag van 14 tot 17 uur, zaterdag en zondag van 10 tot 12u30 en van 14 tot 17 uur).

De Academie voor Beeldende Kunst Mortsel heeft een jarenlange band met Edegem, aangezien het er een filiaal heeft dat zich toespitst op kinderen van zes tot twaalf jaar. Heel wat jongeren stromen daarna door naar de hoofdafdeling in Mortsel. Ze kunnen hiervoor vanaf volgend schooljaar ook terecht in het filiaal Edegem. Daar start men immers met een middelbare graad, voor jongeren van twaalf tot achttien jaar.

Daarnaast telt de ABK Mortsel een groot aantal volwassen studenten die in Edegem wonen. Zij volgen les in de vierde graad en specialisatie, waar ze een ruime keuze hebben aan verschillende disciplines zoals grafiekkunst, grafisch ontwerp en illustratie, foto-, beeldhouw-, teken- of schilderkunst. Deze tentoonstellingsprojecten zijn het resultaat van een samenwerkingsverband tussen de ABK Mortsel, Huis Hellemans en Orfeo producties. (EM)

%d bloggers liken dit: