’t Dorp zet Barka-dossier op agenda van volgende gemeenteraad in Boechout

BOECHOUT – Het bedrijf Barka wil 100 000 vierkante meter serres bouwen aan de Mussenhoevelaan waar men tomaten zal telen. Oppositiepartij ’t Dorp vond dit niet kunnen en verwijt het gemeentebestuur opnieuw open ruimte op te offeren voor economisch gewin. Dat leidde tot hevig weerwerk van burgemeester Koen T’ Sijen (PRO Boechout & Vremde). Nu heeft ook schepen Kris Swaegers (Groen/Gangmaker) van zich laten horen. Vervolg aanstaande maandag op de gemeenteraad.

Filip Peeters (’t Dorp/ Foto ‘t Dorp): ‘Waardevolle open ruimte zal onder het beton verdwijnen om plaats te maken voor een gigantisch glastuinbouwcomplex van meer dan acht meter hoog. Je kan zo’n tomatenfabriek in verdiepingen op beton ook in een industriegebied of in de haven beginnen. In tijden van klimaatopwarming en verlies aan biodiversiteit is dit een slechte zaak. Wij hoopten dat de gemeente de bevolking daarover zou informeren. Dat heeft men niet gedaan. Men had uitdrukkelijk beloofd dat men de open ruimte in het landelijk gebied zou behouden en de natuur zoveel mogelijk beschermen. Het gemeentebestuur blijft deze industriële bouwplannen echter steunen en dit in tegenstelling tot buurgemeente Borsbeek waar men zich wel verzet tegen deze bouwplannen.’ Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde): ‘De gemeente geeft advies. De Provincie verleent de vergunning. PRO verdedigt een positief advies omdat het complex pal in het concentratiegebied ligt van de glastuinbouw. Het gebied aan de Spokenhofstraat, Mussenhoevelaan en Borsbeeksesteenweg is steeds een serregebied geweest. Tomaten worden er geteeld op substraatmatten boven de volle grond, en niet op beton. Het getuigt van bijzondere lichtzinnigheid om eerst met alle betrokkenen en administraties een kader te creëren dat bepaalt waar onze tuinders nog kunnen boeren, om nadien dat kader zonder argumenten van tafel te vegen. Dit soort oppositie zet familiebedrijven onder druk en speelt met de tewerkstelling, dikwijls ook in de sociale economie, van vele mensen. Een ander glastuinbouwbedrijf van ongeveer dezelfde grootte, amper één kilometer verderop, kreeg gelukkig recent een vergunning van de Provincie, zonder enig bezwaar.’

Kris Swaegers (Groen/Gangmaker): ‘Grote glastuinbouwcomplexen brengen ons niet in een roes van extase en vervoering. Ons toekomstbeeld bestaat uit kleinschaligere landbouwvormen. Er bestaat echter ook nog zoiets als de vrije markt en de consument die zijn groenten het liefst zo goedkoop mogelijk wenst, herkomst onbelangrijk. Dus moedigen we lokale initiatieven toe, die volgens ons het antwoord zijn op de toekomst. Wetgeving is in een democratie nogal een dingetje. Als die niet voldoet of achterhaald blijkt, kan die via democratische wegen worden gewijzigd. In afwachting is het logisch dat ook glastuinbouwbedrijven, die handelen conform de huidige reglementering worden getoetst aan de bestaande, bovenlokale, reglementering. Die zegt dat er plaats is voor landbouw in agrarisch gebied. Het zou in geen enkel opzicht het algemeen belang dienen om een procedureslag in gang te zetten, alleen al omdat ideologisch gekleurde argumenten niet van tel zijn in beroepsprocedures. Peeters repliceert: ‘Het siert de schepen dat ze toegeeft dat grootschalige industriële landbouw haaks staat op de standpunten van Groen inzake duurzaamheid. Met ‘t Dorp delen we die visie. Daarom gaan we op de gemeenteraad vragen om een actieplan op te stellen voor het actief bevorderen van een kleinschalige duurzame lokale land- en tuinbouw die economisch rendabel is. Niemand wil dat onze tuinbouwers als gevolg van schaalvergroting worden gewurgd door steeds zwaardere leningen.’ (EM)

%d bloggers liken dit: