’t Meihof is veel meer dan een bistro met een speeltuin

EDEGEM – Twee jaar geleden werd de bistro in domein Meihof aan de Hovestraat in Edegem een sociaal restaurant. De bijhorende speeltuin werd heraangelegd. De gemeente investeerde 40 000 euro in het project. In nauwe samenwerking met de sociale vzw Pegode baat maatwerkbedrijf Het Rekreatief uit Wilrijk het geheel, dat voordien in erfpacht was gegeven aan de dekenij Rupel Nete, uit. De verantwoordelijke van het complkex is Sabrina Muys, een vrouw boordevol ideeën.

‘In 2017 ben ik na een verblijf van 24 jaar in Spanje naar België teruggekeerd. Sinds januari ben ik hier aan de slag. Ik heb heel mijn leven in de horeca gewerkt. De liefde bracht me naar Murcia waar ik onder meer in de Hyatt en een golfterrein aan de slag ben gegaan. Door familiale omstandigheden ben ik – samen met mijn Spaanse echtgenoot – terug naar hier verhuisd.’

Het Rekreatief biedt toekomstperspectieven aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. ‘De medewerkers worden al werkend opgeleid. Bovendien leren we ze de taal aan en hoe ze moeten solliciteren. Drie personen vertoeven hier in het kader van artikel 60, met andere woorden: ze worden tewerkgesteld door het OCMW. Naast de vaste werknemers zijn er ook nog een aantal jobstudenten en ook die worden niet toevallig gekozen. Zo hebben we iemand uit het begeleidingscentrum De Vlinderkens, hier wat verder in de straat. Hier werken mensen uit Irak, Afghanistan en Turkije. Nu, tijdens de periode van het WK, supporteren die allemaal voor de Rode Duivels.’ (zie foto). Pegode zorgt voor de onderhoud van het park. Dat gebeurt bijvoorbeeld door autisten, die minder geschikt zijn voor een job in de keuken of als kelner omwille van de drukte die daar heerst.

’t Meihof is tot en met eind oktober alle dagen, met uitzondering van maandag, geopend vanaf elf uur. Toen ik er was zaten zowel het terras als de speeltuin goed vol. ‘Je merkt dat er hier behoorlijk wat kinderen terecht kunnen. Gisteren kreeg ik telefoon van een Joodse school of ze met 180 leerlingen naar hier mochten komen en je ziet het: de speeltuin kan dat aan. Het cliënteel van de bistro bestaat uit mensen van jonger dan 35 en gepensioneerden. Die komen dan meestal met hun (klein)kinderen naar hier. Ik ben breeddenkend. Ik probeer wat soepel te zijn maar denk in eerste instantie ook aan de gezondheid van de allerkleinsten. Zo vind je hier geen asbakken op de tafel bijvoorbeeld. Toch is het mijn bedoeling om een nog groter publiek aan te spreken. Ik loop met voldoende ideeën rond maar die kan ik pas volgend jaar realiseren.’

Niettegenstaande er maaltijden worden geserveerd mogen bezoekers gerust hun picknickmand meebrengen. Vanaf zaterdag begint ‘Verhaalkabaal op toernee’, een initiatief van de plaatselijke bibliotheek. Tijdens de zomervakantie kunnen kinderen van vier tot zeven er vanaf 11u30 terecht voor een gratis voorleesuurtje. ‘Ik heb ook het project Boekhoek opgestart. Mensen kunnen er een boek dat ze niet meer lezen achterlaten en inruilen voor een ander. Verder wordt er ook regelmatig poppenkast gespeeld en op zondag 2 september, tijdens de jaarmarkt, is er in de voormiddag een Geefmarkt voor kinderen tussen zes en zestien jaar. Zij mogen boeken, speelgoed of kleren, die ze zelf niet meer gebruiken, weggegeven. Wie mee wil doen kan een plaatsje van twee meter voor een ‘geefplaats’ reserveren bij parkwachters@tmeihof.be.’ (EM/Foto Facebook ’t Meihof)

%d bloggers liken dit: