Testvlucht tussen Sint-Augustinus en UZA kon vandaag dan toch plaatsvinden

WILRIJK – Vandaag vond de allereerste testvlucht met een drone plaats tussen campus Sint-Augustinus Wilrijk en het UZA Edegem. De dronevluchten maken deel uit van het Helicus Aero Initiatief (HAI), een innovatief ecosysteem waarbij drones apotheekbereidingen en stalen van bloed, urine en menselijk weefsel vervoeren tussen de verschillende ziekenhuiscampussen.

De testvlucht, die normaal vorige week woensdag was gepland, in aanwezigheid van onder meer de Koning, kon vanwege het slechte weer toen niet doorgaan. Na heel wat overleg, technische voorbereidingen en afwachten van de geschikte weersomstandigheden, lukte het vandaag wel.

De drone steeg op op het dak van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus in Wilrijk en maakte na een vlucht van ongeveer vijf minuten een veilige landing op het dak van het UZA in Edegem.

Vorig najaar kondigde GZA Ziekenhuizen aan als eerste partner mee in te stappen in het HAI. Willeke Dijkhoffz, afgevaardigd bestuurder GZA: ‘In lijn met de hervormingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) gaan ziekenhuizen meer en meer samenwerken in netwerken. Mobiliteit wordt daardoor een steeds grotere uitdaging, zeker binnen een drukke stad als Antwerpen. Met dit innovatieve ecosysteem willen we dan ook tegemoetkomen aan de stijgende vraag naar efficiënt intern transport.’

Het HAI mobiliteitsprogramma is een publiek-private samenwerking opgebouwd rond verschillende projecten, gecofinancierd door de overheid en leidende industriële partners, die door Helicus worden gecoördineerd.

Vaste industriële partners vormen bijvoorbeeld skeyes, SABCA / Dassault Aviation, NSX, Baloise en Unifly. (EM / Foto GZA)

%d bloggers liken dit: