Theater Vooruit pakt uit met wereldpremière van Boechoutse strips

BOECHOUT – Gisteravond werd in Theater Vooruit in Boechout een tentoonstelling geopend met originele tekeningen van George van Raemdonck. De expo focust op van Raemdonck als striptekenaar en is tot en met zondag 27 oktober te bezichtigen in de foyer van het theater.

Ronald Vanostaeyen is zelf kartoenist, voorzitter van de organiserende vzw International Humour in Art (IHA) en initiatiefnemer van de George Van Raemdonck kartoenale in Boechout’ Hij weet alles over Van Raemdonck. ‘De in 1888 in Antwerpen geboren Van Raemdonck was met zijn strips in de jaren ’20 veruit de eerste Vlaamse striptekenaar, lang voor er sprake was van Suske en Wiske of Nero. Een aantal van zijn verhalen werden in het Frans en Duits uitgegeven.’ De werken die in Boechout momenteel kunnen worden bekeken zijn een deel van de 1 200 prenten die Ronald in Amsterdam kon aankopen.

‘Op 2 mei 1922 verschenen de eerste stripjes van ‘Bulletje en Boonestaak’ in de Nederlandse krant Het Volk, een samenwerking tussen A.M. de Jong als tekstschrijver en George Van Raemdonck als tekenaar. Om een beetje een indruk te krijgen van de omvang van zijn stripwerk: George Van Raemdonck maakte – gedurende de vijftien jaar dat de strip liep 8 856 tekeningen. Na de oorlog van ’40-’45 tekende Van Raemdonck in de Belgische krant Vooruit nog enkele stripverhalen in samenwerking met auteur en vertaler L. Roelandt met de klassieke verhalen ‘Tijl Uilenspiegel’, ‘Robinson Crusoë’ en ‘Smidje Smee.’

In 1947 vestigde Van Raemdonck zich in Boechout waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde en werkte aan de Dokter Theo Tutsstraat. Op het hoekje van zijn straat lag Café Sportbors, waar George een graag geziene gast was. Hij tekende in de loop der jaren vele karikaturen en portretten van Boechoutenaren op ‘bierviltjes’ . De ruim 250 bierviltjes kregen een plaats aan de wand van het café, waar ze enkele tientallen jaren te bewonderen waren. Hij overleed op 26 januari 1966 op 77-jarige leeftijd en ligt begraven aan de Hovesesteenweg. Het tegenover het gewezen woonhuis van Van Raemdonck gelegen parkje kreeg zijn naam.

Was van Raemdonck dan de eerste Vlaamse internationale striptekenaar? Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde), die de tentoonstelling opende: ‘Ik vind dit een aannemelijk idee. Hij staat misschien niet in het rijtje van Willy Vandersteen, Marc Sleen of Bob De Moor, omdat hij vooral in Nederland publiceerde, maar zijn tekentalent, zijn fantasie en maatschappelijke begeestering in het beeldverhaal plaatsen George van Raemdonck toch mee in het rijtje van de eerste toonaangevende striptekenaars.’

‘Bulletje en Bonestaak’, ‘Tijl Uilenspiegel’ en ‘Smidje Smee’ zijn maar enkele van de titels die van Raemdonck heeft gemaakt. De tekeningen werden nog nooit tentoongesteld. Een wereldpremière in Boechout.

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 27 oktober in de foyer van Theater Vooruit aan het Sint-Bavoplein in Boechout. Ze is te bekijken tijdens de activiteiten in Theater Vooruit en is ook geopend op dinsdag 8 oktober (tijdens de jaarmarkt) tussen 10 en 17 uur en op zondag 27 oktober van 13 tot 17 uur. Meer info en speciale bezoeken graag aanvragen via iha@yucom.be. (EM / Affiche FB)

%d bloggers liken dit: