Tip Open Monumentendag: audio-rondleiding door districtshuis Borgerhout

BORGERHOUT – Wie aanstaande zondag deel wil nemen aan Open Monumentendag kan in onze regio alleen maar terecht in Kasteel Cantecroy in Mortsel. Daarover las u eerder al op deze website. Het loont echter de moeite om ook eens naar Borgerhout te gaan en daar het districtshuis te bezoeken met een gloednieuwe audio-rondleiding.

De stem van ras-verteller en Borgerhoutenaar Johan Petit loodst luisteraars doorheen de geschiedenis van het districtshuis. Het gebouw werd tussen 1886 en 1889 door de gebroeders Leonard en Henri Blomme opgetrokken in Vlaamse neo-renaissancestijl en werd in 1975 beschermd als monument.
De audio-rondleiding kan gratis worden gedownload in de Erfgoedapp of via de Play Store. Bezoekers wandelen met hun smartphone of tablet en hoofdtelefoon rond en horen verhalen uit de mond van verschillende personages zoals bode Oscar, de dochters van een vroegere conciërge, burgemeesters, bouwvakkers, poetsvrouwen, de Borgerhoutse Reuskens,… Inschrijven hoeft niet.

Districtsburgemeester Marij Preneel (Groen): ‘Dit luisterverhaal brengt een ode aan het mooiste districtshuis van de stad. Dit districtshuis heeft niet alleen een onschatbare architecturale waarde. Voordien stond het gemeentehuis op de Turnhoutsebaan. Het is de plek waar de Borgerhoutenaars vorm geven aan hun gemeenschappelijkheid. Bovendien is het een plek waar vele Borgenhoutenaars zeer goede herinneringen aan hebben. Velen van hen zijn immers in het huwelijksbootje gestapt of hebben hier hun jubileum gevierd.’

De rondleiding duurt ongeveer een uur. Ze leidt je achtereenvolgens van de inkomhal, geïnspireerd op de Mechelse hallen (waar vroeger de politie en de brandweer huisden) , via het bureau van de burgemeester, de gaanderij met bustes van de burgemeesters, de ontvangstzaal, de trouwzaal – waar meer dan 25 000 koppels in het huwelijk traden – naar het Moorkensplein.

De wandeling is geschikt voor personen vanaf twaalf jaar. Voor de kleintjes wordt een lees- en tekenhoekje voorzien. Verder is er een fotoprojectie over de renovatie van het districtshuis in 2017 en 2018.

Districtsschepen Stephanie Van Houtven (sp.a): ‘Mensen denken soms dat dit een kasteel of een kerk is. Daarom is het leuk om via een luisterverhaal dit gebouw bekender te maken. Zo leren meer Borgenhoutenaren en mensen van daarbuiten dit fraai stuk erfgoed kennen.’
Productiehuis ‘Huis van Eustachius’ ontwikkelde op vraag van district Borgerhout dit luisterverhaal. Er zijn ook een beperkt aantal tablets voorradig voor hen die geen smartphone op zak hebben. Daarenboven zijn er gegidste rondleidingen: korte van 30 minuten op het halfuur en langere van anderhalf uur met vertrek om 11 en 14 uur.

Na Open Monumentendag zal het gratis luisterverhaal op vaste momenten beschikbaar blijven voor bezoekers van het districtshuis: elke woensdag van 13u30 tot 16u30 en elke laatste maandag van de maand van 13u30 tot 19u30. De toegang is gratis maar men dient wel minstens een week op voorhand in te schrijven via www.borgerhout.be. (EM / Foto Victoriano Moreno)

×

Hallo!

Klik op een de button hieronder om te chatten op WhatsApp of stuur ons een e-mail naar studio@radiozuidrand.be
× Heb je ons nodig