Triatlete Xenia Luxem krijgt Trofee voor Sportverdienste in Wilrijk

WILRIJK – Gisteravond zetten het districtsbestuur en de Wilrijkse adviesraad sport de plaatselijke sportkampioenen van 2018 in de schrijnwerpers in cultuurcentrum De Kern. De voornaamste prijs, de trofee voor sportverdienste, ging naar triatlete Xenia Luxem. Guy Vervoort kreeg een ‘Lifetime Achievement Award.’

Integenstelling tot in veel andere gemeenten en districten is de jaarlijkse kampioenenhulde in Wilrijk geen optocht van honderden kinderen en volwassenen die op één af of andere manier in aanmerking komen voor een prijs. Hier komen alleen de échte kampioenen aan bod, die dan ook stuk voor stuk aan een interview werden onderworpen door Sporza-journalist Erwin Van den Sande.

We moeten eerlijk zijn: de strafste sportieve ‘Wilrijkenaars’ zijn broer en zus Stijn en Hanne Desmet, die aan shorttrack doen bij het Ice Racing Team Antarctica. Hanne behaalde op het voorbije EK zelfs een zilveren medaille. Ze heeft de trofee echter al een keertje gewonnen en ze kan nog jaren meedraaien aan de top. Een medaille op de Winterspelen van Tokyo in 2022 behoort tot de mogelijkheden.

De trofee ging naar Xenia Luxem (35) – ingenieur bij Aquafin , een gewezen veldloopster, die is overgeschakeld naar het triatlon. ‘Heel mijn sportieve leven hangt aan elkaar van toevalligheden. Toen ik een kind was zegden de buren tegen mijn ouders dat ze vonden dat ik best hard kon lopen. Waarom zou ik niet aan atletiek doen? Mijn vader en moeder wisten duidelijk niet wat dat was want ze stuurden me in een turnmaillot naar de club. Toen ik zestien jaar was behaalde ik een bronzen medaille op de jeugdolympiade. Mijn droom om ooit aan de ‘echte’ Olympische Spelen deel te nemen ging in rook op door achillespeesblessures, Ik ben in het triatlon gerold door mijn broer, die regelmatig ging zwemmen. Nu, dat blijft sowieso mijn zwakste onderdeel vermits ik nooit een basisopleiding heb gehad. Fietsen lukt wel, maar vooral in de kwarttriatlon gaat alles zo snel dat je ook in het zwemmen mee moet kunnen. Ik prefereer daarom de halve afstand waar het meer ieder voor zich is.’ Dat ze nog behoorlijk snel kan lopen bewees ze vorig jaar op het BK veldlopen in Gesves waar ze, tijdens haar eerste cross bij de Masters, van start tot finish aan de leiding liep. Xenia stuitte in het verleden altijd op haar eeuwige rivale, Veerle Dejaghere, maar slaagde er toch in om één keer tweede en éénmaal derde te eindigen op een Belgisch kampioenschap. Nadien maakte ze een korte overstap naar de marathon.

Guy Vervoort kreeg een Lifetime Achievement Award. Ondanks de tegenslag vorig jaar met het dernycriterium – de wedstrijd diende te worden stilgelegd na een fel onweer – komt er ook nu, op jaarmarktdag, een nieuwe editie. ‘Al is het in de gegeven omstandigheden niet makkelijk om sponsors te vinden. We kunnen hen zelfs geen foto’s laten zien van de laatste wedstrijd. Bovendien is de belangstelling voor het mannenwielrennen aan het teruglopen.’ Hij en Robert Moens (N-VA) denken eraan om de vrouwenwedstrijd op te waarderen. De schepen maakt ook werk van een geschikt loopparcours door Wilrijk en het idee groeit om het succesvolle Wintervonk het ene jaar in het teken te plaatsen van optredens – zoals nu gebeurt – en het andere meer de sportieve toer op te gaan met een grotere ijspiste waarop bijvoorbeeld curling kan worden beoefend. (EM/ Foto Trinity Triathlon Team)